Välj område

Häst Åsa Sjöberg

Äntligen sol, värme och ridturer i skogen!

Äntligen säger jag bara, äntligen har jag fått njuta av sol och värme! Våren har verkligen låtit vänta på sig och i Skåne har det varit riktigt kallt och blåsigt under väldigt lång tid känns det som.

I torsdags hade jag hovslagaren här, då åkte vinterjacka, överdragsbyxor, mössa och tjocka vantar på. Trots alla kläder krävdes det en lång, varm dusch för att få upp kroppstemperaturen igen. Så nu under helgen har jag verkligen njutit av att temperaturen har stigit och solen lyst på oss. För att nyttja helgen till max avslutade jag den med en lång tur i skogen med Dino. Nyutslagen bokskog, doftande hägg och bakgrundssång av både gök och hackspett. Njutning till max! Jag önskar jag kunde paketera in dessa underbara dofter man möts av i skogen i en liten ask. Tänk att ta fram asken på årets mörkaste, kallaste och blåsigaste dag, blunda, lyfta lite på locket och bara njuta….. det ni!

Det händer en massa saker hela tiden. Förra helgen blev det tävlingspremiär för Dino. Jag var verkligen orolig över hur han skulle uppföra sig. Han var såklart lite spänd och tittig, men fick med beröm godkänd för sin insats. Det fick dock inte piloten, det vill säga jag. När jag kom in på banan var programmet som bortblåst ur huvudet, det var verkligen alldeles tomt, så otroligt pinsamt. Nu gäller det att lägga detta bakom sig och ta nya tag nästa helg!

I torsdags blev jag “hundmormor” Selma fick sex underbara valpar. Säkert de finaste valparna kennel Semenzinas någonsin fått, säger i alla fall en något partisk tikägare. Moster Katharina säger att allt gått bra och hon höll mig uppdaterad genom hela valpningen. Om någon vecka åker vi såklart och hälsar på, detta ser hela familjen fram emot. Som tur är är alla valpar redan tingade, att se på valpar kan annars vara lite farligt.

Jag lovade berätta lite om den röde, hans riktiga namn är Domingo, men det sägs ju att kärt barn har många namn. Domingo föddes på Gränsbo Stuteri här i Skåne. Gränsbo äger bland annat hans pappa Bocelli och en rad andra fina hästar. Från Gränsbo har han sålts vidare två gånger. Han blev tävlad upp till Msv B tidigt i karriären. Vad som sedan hände har jag inte full vetskap om, och jag vill inte beskylla någon för något. Jag vill snarare hylla försäkringsbolaget som vågade ge honom en andra chans. Nu är det cirka tre år sedan han blev utdömd. En lång väg tillbaka startade och Kristina och hennes dotter Madde lade ner många timmar för att få honom att må bra och bli en pigg och glad häst igen. Visst har Domingo fysiken emot sig, svankryggig och bakbenen bakom sig, men han rör sig trevligt och trots att han är 12 år gammal lär han sig fortfarande nya saker. Han har bott hos mig i ca ett och ett halvt år, jag äger inte honom utan det är fortfarande Kristina som gör det. Jag blir alldeles varm i kroppen när jag ser honom busa i hagen, eller när han hittar på något av sina tricks, han skulle ju faktiskt inte levt idag. Jag hoppas innerligt att fler hästar kan få sådana här chanser, och att försäkringsbolagen fortsätter och vågar göra så här när man ser att det finns en rimlig chans.

“Den röde” poserar. Jag har på mig den nya, snygga Covalliero jackan Isabel och ridbyxorna Detroit.

Nu när det blir varmt ute ställs det lite andra krav på stall och ridkläderna. Vi ryttare är nog inte världsbäst på att använda funktionskläder och tänka lager på lager principen. Men ska det ridas flera hästar på raken och mockas och fixas så är det en fördel med funktionella, bekväma kläder. Jag nämnde i förra inlägget att jag hittat ett favoritmärke, nämligen Covalliero. Under vintern har jag bott i deras fleecefodrade softshell ridbyxor och dunkjol. Så nu när Covalliero satsat på en del snygga funktionskläder kände jag mig sugen på att prova. Deras sweatshirttröja Nova med funktionstoppen Elsa under funkade super att rida i. Vid lätta sommarregn kan man hoppa i  jackan Isabell utan att bli för varm. Försöker tänka funktionsmaterial även i ridbyxorna. Ibland kan man få känslan av att benen “kokar” när det är riktigt varmt. Med bra material i byxorna slipper man både det och skavsår! Favoriten just nu är silikonskodd och med en stor ficka på låret som mobiltelefonen passar i.  Jag tycker det är kul att ha lite olika kläder, jag är ibland lite av en matchningsnörd, men det gör inget Covallieros produkter är prisvärda, så jag behöver inte ha alltför dåligt samvete. Botanisera på Granngårdens hemsida och se vad ni hittar.  Jag lovar, ni blir inte besvikna på Covallieros produkter!


Vill du också läsa?