Välj område

Trädgård

Bästa tipsen när du ska klippa gräsmattan

Gräsklippare från Granngården.

En grön, tät och välklippt gräsmatta är drömmen för många trädgårdsägare. Men att få till den perfekta gräsmattan kräver både kunskap och aktivt arbete. Här ger vi tips på några saker du ska tänka på och vilken typ av gräsklippare som kan passa dig.

Under sommarmånaderna när gräset växer mycket gäller det att klippa gräset frekvent och med bra verktyg. Det är viktigt att du har en gräsklippare med vassa gräsklipparblad. Slits bladen av, istället för att skäras, får varje blad mycket större angreppsyta där sjukdomar kan ta sig in. Det tar också längre tid för gräset att återhämta sig efter en klippning. Du behöver också klippa ofta, minst en gång i veckan om den ska bli riktigt tät. På en golfbana har man specialsorter som klipps var till varannan dag.

Gräset strävar hela tiden efter att växa upp ostört för att sätta frö. När plantan hindras från det skickas signaler ned till rotsystemet som skickar ut nya skott och gräsmattan blir tätare. En gräsmatta ska klippas minst en gång i veckan, helst två.
Tycker man det är jobbigt att klippa så ofta eller har en väldigt stor gräsmatta kan det vara idé att investera i en robotgräsklippare, eller en åkgräsklippare. Då kan även de lataste gräsmatteägarna fokusera sin energi på att vattna och gödsla, ändå lyckas de få riktigt fina mattor!

Vilken typ av gräsklippare ska jag välja?

Gräsklippningen blir alltid roligare om man har en bra kvalitetsmaskin som man trivs med. Den startar när den ska, gör sitt jobb och är lättarbetad i trädgården. Men utbudet på marknaden är stort och det är inte alltid helt lätt att välja klippare. Här kommer några grundtips att fundera på.

1. Storlek på gräsmattan

Batteridriven gräsklippare från Viking.

Batteridriven gräsklippare från Viking.

Det första man ska tänka på är hur stor yta av gräsmattan som ska klippas. Har du en stor gräsmatta behövs en kraftigare gräsklippare. För den mindre gräsmattan kan det räcka med en enkel handgräsklippare som är lättskött och tyst. Dessutom får du motion på kuppen. Den batteridrivna gräsklipparen funkar också bra på tomter upp till 500 kvadrat.

2. Hur ser terrängen ut?

Har du en kuperad gräsmatta? Då kanske inte robotgräsklippare är det bästa valet. En maskindriven gräsklippare är det vanligaste alternativet och är tomten väldigt backig kan det vara skönt att välja en självdrivande modell. En åkgräsklippare passar om du har riktigt stora och utmanande ytor, men den kan ha svårt att komma åt i hörn och kanter. Därför behöver man ofta komplettera med en mindre modell också.

3. Hur ofta har du möjlighet att klippa gräset?

Robotgräsklippare Gardena Sileno.

Robotgräsklippare Gardena Sileno.

Gräset strävar hela tiden efter att växa upp ostört för att sätta frö. När plantan hindras från det skickas signaler ned till rotsystemet som skapar nya skott och gräsmattan blir därmed tätare. En gräsmatta bör av den anledningen klippas minst en gång i veckan, gärna två. Det är en av anledningarna till att robotklippare ger en tätare och mer slitstark gräsmatta.

4. Mulcher eller uppsamlare?

Har du en uppsamlare på gräsklipparen blir det enkelt att sedan lägga klippet på komposten. Om det är fuktigt i gräset kan det dock bli problem med uppsamlaren som lätt sätts igen. Om du klipper gräset ofta och det inte har vuxit sig för högt behöver du inte ta bort klippet. Med en mulcher eller sidoutkastare sprids det ut över gräsmattan och ger gödning åt gräset. Svårt att veta vad som är bäst? En del gräsklippare har båda funktionerna.

5. Pris

Det är inte alltid så att den dyraste gräsklipparen är den bästa, men det är klart att en kvalitetsklippare som har en något högre prislapp oftast vinner i längden. Din ekonomi och dina förutsättningar styr över vilken variant som blir bäst för dig.


Vill du också läsa?