Välj område

Häst

Fölningstider – tänk på det här för sto och föl

Föl med sto.

Foto: Shutterstock

Våren är en härlig tid när de första fölen börjar möta världen. Kloka stoägare ser till att vara noga med fodret för att stoet skall kunna ge bra näringskvalité och byggstenar till sitt föl, både under dräktigheten och när fölet är fött.  

Att se över stoets foderstat under dräktighet och fölets första tid är en viktig pusselbit för att fölets utveckling ska bli bra. Alla vill vi se friska, sunda föl rusa runt i hagarna och vi vill att de ska få ett långt och hållbart liv.

Ett sto går dräktigt 335–345 dagar eller ca 11 månader, men det finns stora individuella skillnader. Vanligtvis brukar man säga att en normal foderstat som håller stoet i gott hull och i god hälsa under de första 8 månaderna är tillräckligt. Bildligt brukar man likna fostrets storlek under lågdräktigheten med en kattunge. Naturen har skapat det så för att hästen skall vara en överlevare som ett flyktdjur på stäppen. Att vara tung för länge med nedsatt flyktförmåga är inte optimalt. Därför sker den största delen av tillväxten de sista fyra månaderna. Hela 2/3 av fölvikten uppnås under denna period och de sista två månaderna står för en fördubbling av fostrets vikt.

Se över mineraler och vitaminer

Det är värdefullt att se över mineraler, spårämnen och vitaminer redan i början av dräktigheten då det stöttar stoet på ett positivt sätt. Mineralerna behövs för att bidra till en god skelettutveckling hos fölet.

De fyra-tre sista dräktighetsmånaderna ökar fölets tillväxt avsevärt och då ökar framförallt också behovet av protein och mineraler för stoet. Energibehovet ökar inte lika mycket och därför är det viktigt att se över sin foderstat för bra balans. I många foderstater är det svårt att axla upp proteinbehovet utan att energin hänger på i stor utsträckning. Ett koncentrerat proteinfoder kan hjälpa till att bidra med det stigande proteinbehovet som stoet har i slutfasen av sin dräktighet. Proteinet används till fölets ökade tillväxttakt där det utgör kroppens byggstenar för god utveckling.

Slutet av dräktigheten

I slutet av dräktigheten är det också viktigt att vara observant på stoet. När fölet växer i magen blir det mindre plats i bukhålan för stoets matsmältningssystem. Stoets förmåga att äta stora mängder grovfoder påverkas och då är det viktigt att säkerställa såväl fiberintag som bra proteinkälla genom mer koncentrerade foder. Ibland har stona svårt att äta tillräckligt under sista dräktighetsmånaden då fölet tar så stor plats.

Sto med föl

Foto: Shutterstock

Det är en stor glädje när fölningen går bra och fölet tar sina första steg. Fölet är en så kallad följare, vilket innebär att den följer mamman eller flocken direkt efter födseln. Typiskt för följare är att de diar ofta. Under första veckan kan fölet dia så mycket som 7–8 ggr/timme samt ytterligare 3-4 ggr/timme utan att få mjölk. Digivningsfrekvensen sjunker efter första veckan och ligger vid 5 månaders ålder på ca en gång i timmen. Den första mjölken, råmjölken, är viktigt för fölet att få tillgång till. Fölet föds utan utvecklat immunförsvar och just råmjölken bidrar med viktiga antikroppar under första dygnet från stoet.

Känsligt föl

Ur foderstatssynpunkt brukar man vara försiktig de första två veckorna efter fölning med för stora mängder kraftfoder då stoet/fölet behöver komma i balans med mjölkproduktion/digivning. För stora mängder protein kan driva på mjölkproduktionen och ge fölet diarré. Fölbrunsten ger normalt földiarré under andra veckan och ska inte förväxlas med annan diarré. Förebygger man det genom att vara försiktig med för stora givor tillskottsfoder under de första två-tre veckorna tills denna kritiska period är över så kan man kan möta det ökade behovet för digivningsperioden därefter. Viktigt är att hänga saltstenen på behörigt avstånd från fölet då det också kan driva fram diarré om fölet slickar på den.

Föl med sin mamma

Digivningsperioden skall möjliggöra att stoets mjölk ger fölet goda förutsättningar för tillväxt. Men den är också kostsam för stoet avseende såväl protein och energi. Får stoet för lite protein, minskar mjölkproduktionen och fölet växer sämre. Stoet kommer alltid prioritera sin avkomma och kan till och med börja bryta ner sin egna muskulatur för att komma åt protein till mjölken i det fall det inte finns tillräckligt i fodret. Var därför noga med att ge ditt sto kvalitativt foder för att undvika att fölet får bygga sin kropp på ”begagnat protein” från stoets muskelnedbrytning.

Ofta brukar man släppa sto och föl på en härlig betessäsong. Planera det bästa betet till dem så ger det en bra grund för tillväxt av fölet och ger stoet god möjlighet att hålla hull till digivning. Fölet är genetiskt programmerad att växa mycket sitt första levnadsår och det är ett arv för att snabbt bli en flyktbenägen individ för bättre överlevnadsodds på stäppen.


Vill du också läsa?