Välj område

Trädgård

Så väljer du rätt sättpotatis

Potatis i en plåtbaljan stående på jord.

Visste är det härligt att kunna skörda sin egen potatis. Men vilken sort ska man välja att sätta? 

Grannlivs potatisskola guidar dig rätt bland sättpotatisen. Här får du veta vilka sorter du ska sätta för att ha egenodlad potatis att frossa i under hela året, tidiga sorter som ger dig färskpotatis lagom till midsommar och sorter du kan lagra för att ha under vinterhalvåret till gratänger och annat gott.

Tidiga sorter av potatis

Det som är gemensamt för de flesta av de tidiga sorterna, är att om du vill ha en tidig skörd lagom till midsommar, så bör sättpotatisen förgros. Läs om hur du förgror här. De bör också konsumeras under säsongen eftersom de inte tål att lagras någon längre tid.

Swift

Swift är den tidigaste av färskpotatissorterna. Swift ska sättas i varm jord som håller minst 8 grader. Den trivs bäst på lättare jordar. Vattna jorden innan potatisen sätts. Håll en jämn fuktighet. En utpräglad färskpotatis, bör ej lagras.

Arrow

Arrow är en tidig välsmakande färskpotatis. Den producerar jämnstora knölar som växter sig stora snabbt. Håll en jämn fuktighet fram till blastdöden. Sätt den med ett stort plantantal för att uppnå en hög skörd med rätt knölstorlek. Arrow bör användas under sommar och höst.

Puritan

Early Puritan, allmänt kallade Puritan är tidigt färskpotatis som på grund av sin smaklighet och mjöliga konsistens är populär i hemträdgårdar. Den kan odlas i hela landet. Blasten utvecklas snabbt och blir medelhög. Tycker om lätt jord och en jämn bevattning. Bör som de flesta tidiga sorterna ej lagras någon längre tid.

Magda

Magda är en mycket tidig färskpotatis. Den ger en hög avkastning och har en bra smak. Magda trivs bra på de flesta jordar. Den ska i första hand skördas för konsumtion under sommarsäsongen.

Fler sorter av tidig sättpotatis hittar du på Granngården

Händer håller upp nyskördade jordiga potatisar.

Härlig nyskördad potatis. Välj din favoritsort bland Granngårdens sättpotatis.

Sommarpotatisen är tåligare än färskpotatisen

Efter färskpotatisen kommer sommarpotatisen. Skalet har nästan mognat men den bör precis som den tidiga potatisen konsumeras snart efter skörd. Den tål dock normalhantering och lagring. Den är fastare än färskpotatisen.

Princess

Princess är en tidig sommarpotatis som ger en god skörd med många och välformade knölar. Princess blev vald till årets potatissort 2015  med motiveringen ” en riktig pärla för fritidsodlaren. Goda odlingsegenskaper i kombination med utmärkt smak och konsistens. Princess i trädgårdslandet är en dröm för alla med fäbless för välsmakande potatis”.

Inova

Inova är en sommarpotatis med en jämn knölstorlek. Det är en potatis som behåller sin fasthet efter kokning med god smak och stabilitet. Inova producerar ett högt antal knölar. Den gror snabbt och bör sättas i varm jord minst 8 grader. Den är lättlagrade och håller sig fin även efter en längre tids lagring.

Perlo

Perlo är en sommar alternativt tidig höstpotatis som producerar många och jämnstora knölar. Den ska sättas i varm jord. Den har goda lagringsegenskaper och bör lagras vid en stabil temperatur fyra till fem grader med god ventilation.

Fler sorter av sommarpotatis hittar du här.

En stör hög med blandade potatissorter.

Princess är sommarpotatis. Blå Kongo, King Edward, Sparrispotatis och Asterix är lagringståliga vintersorter. Foto: Björn Tesch

Höst och vinterpotatis är sorter som tål att lagras

Vinterpotatis skördas efter det att blasten har vissnat. Skalet är grövre och potatisen är lätt att lagra. Lagra potatisen svalt cirka 4–7 grader och mörkt med en bra ventilation. Se till att potatisen inte är blöt när den läggs upp för lagring. Hållbarhet runt 6 månader om potatisen lagras optimalt.

Asterix

Asterix är en sen potatis som kommer från Nederländerna. Den har rött skal och gult fast kött. Den passar bra till klyftpotatis och att råsteka. Asterix trivs bäst i mullrik lätt mineraljord. Den går bra att lagra. Den bör torkas snabbt efter skörd innan lagring.

Destiny

Destiny är en medeltidig höst-och vinterpotatis som passar utmärkt till att ugnsrosta eller till att göra egen pommes frites med eftersom den har en bra tålighet mot värme. Underhåll en jämn fuktighet fram till blastdöden.

Sparrispotatis

Sparrispotatis är en mycket god delikatesspotatis som kommer från Danmark. Den har ett fast kött, tunt skal och knölformen är avlång. Lämpliga jordtyper är sand och lättlera. Sparrispotatisen har goda lagringsegenskaper.

King Edward

King Edward är en sen mjölig potatissort. Särskilt lämplig till mos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrätter. Den är en gammal sort ursprungligen från Storbritannien. Är en av de mest använda matpotatissorterna i Sverige med mycket god smak.

Blå Kongo

Blå Kongo är en medelsen mjölig potatissort med en speciell blåviolett färg. Den trivs bra på de flesta jordarter. Den håller färgen på köttet bättre om den kokas i ångkokare eller mikrovågsugn. Kokar man den i vatten så blir köttet blekare.

Svårt att välja?

Sommarlådan innehåller 2 tidiga och 1 sen potatissort.
Arrow är en tidig, välsmakande färskpotatis med ett tilltalande utseende. Rocket är en tidig färskpotatissort och sedan lång tid marknadsledande bland vitköttiga färskpotatissorter. Mandelpotatis är en mjölig sen matpotatis som odlas främst i norra Sverige, men är populär även i söder.

Källor: LMP och svenskpotatis.se


Vill du också läsa?