Få en fin gräsmatta utan mossa

Vill du ha en härligt grön och tät gräsmatta i vår? Då gäller det att vara ihärdig med mossbekämpningen och stödså kalare partier. Vi berättar hur du gör.

Det första du ska tänka på är att gödsla gräsmattan. Det behöver göras ungefär två till tre gånger per säsong. Börja med att gödsla med ett gräsmattegödsel tidigt på våren när gräset ska börja växa efter vintern. Inför sommaren kan du med använda ett snabbgroende renoveringsgräs som stimulerar tillväxten.

Har gräsmattan fläckar med dött gräs? Rugga upp ytan med en kratta och försök få upp lite jord och stödså ett snabbgroende renoveringsgräs. Har gräsmattan satt sig? Lyft upp gräset, fyll upp med matjord och lägg tillbaka gräset. Se till att hålla området fuktigt den närmaste tiden.

Om du har problem med mossa beror det troligen på att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga ph-värden kan mossan lätt ta över. Här gäller det att ha mycket tålamod och göra flera behandlingar med mossbekämpning under våren, sommaren och hösten.

I gamla trädgårdar är det vanligt att mossan helt tagit över. Då måste du börja om från början. Hyr en minigrävare eller en jordfräs och skala av topppskiktet lite senare på våren, när omkring 20 centimeter jord har torkat upp. Jämna till med ny matjord och så.

För att få en fin gräsmatta behövs också vatten och frekvent klippning. Kontrollera att din gräsklippare har vassa blad – om gräset slits av får varje blad en större skäryta och kan lättare drabbas av sjukdomar. Klipp minst en gång i veckan, helst två, för att få en tät gräsmatta som står emot mossangrepp. Vattna rejält en gång i veckan – då får du ner fukten i gräsets rötter.

Fyra grundtips för finare gräsmatta:

1. Gödsla årligen, två till tre gånger vanligt och en höstgödsling. Till hösten använd gödsel med liten mängd kväve och mycket fosfor och kalium som laddar rötterna och stärker cellväggarna. Långtidsverkande gödsel är dyrare, men räcker längre.

2. Mossbekämpa mer än en gång på våren. Vattna ut medel eller strolla.

3. Klipp en gång i veckan med vass klippare. Klipp gräset hellre för långt än för kort.

4. Vattna 25–30 mm en gång per vecka, hellre mycket och sällan än ofta och lite.