Välj område

Recept

Nyttig smoothie till mellanmålet

grannlivmatnr117-1-Grannliv610x350pxPå väg ut i skidbacken, skogen eller till stallet? Glöm inte att fylla på energidepåerna! En nyttig smoothie passar perfekt när det är kort om tid mellan aktiviteterna.

smoothiesgrannliv117-3-Grannliv610x350px

Grön smoothie med avokado

2–3 portioner
1 näve spenatblad
1 1/2 gula kiwifrukter, zespri
1 frusen banan
1 avokado
1/2 lime, saften
1 knivsudd vaniljpulver
1 dadel

Skala bananen och skär den i skivor. Lägg på en bricka och frys i minst 3 timmar. Det går såklart bra att använda banan som inte är fryst också, men det är gott att få den kalla konsistensen. Lägg ner alla ingredienser i en mixerkanna eller blender och mixa slätt. Häll upp i glas och servera direkt.

Grönkålschips

ca 200 g grönkål
2 msk olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader. Riv av den tjocka stammen på grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Lägg i en bunke och ringla över olivolja. Strö över salt och massera runt allt så att grönkålen blir ordentligt täckt med olja. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen ca 15–20 minuter. Vänd runt några gånger under tiden.

smoothiesgrannliv117-2-Grannliv610x350pxLen mangosmoothie

2–3 portioner
1 dl blötlagda cashewnötter
1/2 färsk, mogen mango
1 dl morotsjuice
1 frusen banan
1 dl kokosmjölk
1 liten bit ingefära
1 liten bit gurkmeja
2 msk pressad citron

Skala bananen och skär den i skivor. Lägg på en bricka och frys i minst 3 timmar.  Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar. Häll av vattnet och blanda alla ingredienser i en mixerkanna eller blender och mixa slätt. Häll upp i glas och servera direkt.

smoothiesgrannliv117-1-Grannliv610x350px

Granola

1 burk
1 dl vita sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl pistagenötter, grovt hackade
5 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
1 msk vaniljpulver
1 nypa salt
1/2 dl kokosolja, smält
3/4 dl lönnsirap
1/2 dl vatten
3 dl kokosflakes

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en skål, förutom kokosflakes. Vispa ihop kokosolja, lönnsirap och vatten. Häll över vätskeblandningen och krama ihop allt väl. Bred ut granolan på plåten och rosta i ca 25 min, eller tills granolan är gyllene. Rör om under tiden. Ta ut plåten och låt svalna. Blanda i kokosflakes och häll upp i glasburk.


Vill du också läsa?