Fodra hästen rätt inför tävlingssäsongen

Alla ryttare vill att hästen ska prestera på topp när tävlingssäsongen drar igång och en viktig del i uppladdningen är att ge rätt foder. Granngårdens foderexpert Gabriella Bragée berättar hur du ska tänka kring foderstaten och tävlingsstarten.

För många ryttare drar en spännande tävlingssäsong igång på våren och efter vinterns lugnare tempo ska hästen gå in i en intensivare arbetsfas. Att det är nödvändigt att variera träningen känner de flesta till men många fortsätter att ge hästen samma foderstat oavsett hur hårt den tränar, vilket man naturligtvis kan planera bättre.
– Man har mycket att vinna på att se över sin hästs utfodring både under låg- och högsäsong, säger Gabriella Bragée.

En välbalanserad foderstat är a och o för att hästen ska må bra och kunna prestera på topp. Framgångsfaktorn ligger i att ha en strategi och planera utfodringen före, under och efter tävlingen.

Givetvis måste man ta hänsyn till vilken tävlingsgren det handlar om och hästens individuella behov. Alla hästar är olika och näringsbehovet varierar beroende på en rad olika faktorer som ålder, ras och aktivitetsnivå. Det skiljer sig också från häst till häst hur deras förmåga att ta upp näringsämnen och omvandla dem till energi ser ut. Därför kan det vara svårt att ge specifika råd, men det finns en del generella riktlinjer att förhålla sig till när det gäller att förbereda hästen för tävling. Det är inte utfodringen i sig som höjer prestationsförmågan utan det handlar om att kunna hjälpa hästen att ta fram sin inneboende kapacitet.

_03A6023-Grannliv610x350px

Tävlingshästen måste få i sig tillräckligt med energi så att inte muskeldepåerna utarmas vid hårt arbete. Energi tar hästen upp genom fibrer, kolhydrater och fettkällor. Hästen är mycket duktig på att omvandla fibrer till energi, trots det är det viktigt att man inte överutfodrar hästen under lågsäsong för att undvika övervikt. Inför intensivare perioder behöver utfodringen anpassas framför allt genom att du kombinerar foder som gör det möjligt att finjustera energinivåerna och stötta med protein om det behövs.
– När hästen ska arbeta mer tillför du extra energi i långsam takt, säger Gabriella.

Hon poängterar också vikten av att ge sin häst ett kvalitativt grovfoder som ger lång ättid eftersom det utgör den viktigaste grundstommen i foderstaten. För att veta om hästen får ett kvalitativt grovfoder kan man göra en grovfoderanalys.

Det kan vara svårt att avgöra om hästen får i sig precis rätt mängd av det den behöver.
– Det är en balansövning men en tumregel brukar vara att titta på hästens BMI och se att den ligger på en normal nivå, säger Gabriella.

För att en häst ska kunna prestera är det också viktigt att den får i sig vätska och salt. En brist kan försämra prestation så mycket som 10–20 procent och kanske mer om det är varmt eller hästen utsatts för vätskestress.

En balanserad foderstat är a och o för att hästen ska kunna prestera på tävling. ”Man har mycket att vinna på att se över sin hästs utfodring både under låg- och högsäsong”, säger Gabriella Bragée, foderexpert på Granngården.
En balanserad foderstat är a och o för att hästen ska kunna prestera på tävling. ”Man har mycket att vinna på att se över sin hästs utfodring både under låg- och högsäsong”, säger Gabriella Bragée, foderexpert på Granngården.

När man reser med hästen måste man hålla koll på att den får i sig tillräckligt med vatten. Alla hästar som transporteras tappar vätska, ett bra sätt är därför att ge hästen ett blötlagt foder innan eller efter transport. Ett tips är att använda Betfiber Mix eller Betfiber Elit timmarna innan tävling. Då får hästen både vätska och fiberenergi, dessutom kan du ge lite salt eller elektrolyter för att förebygga en brist på tävlings- eller träningsdagen. Hästen ska också alltid ha tillgång till färskt vatten och behöver dricka mycket och regelbundet inför en tävling.

Vätskebrist hos en häst kan vara svår att upptäcka till en början men brukar visa sig genom trötthet och bristande koncentrationsförmåga. Salt och vatten följs åt i hästens kroppsprocesser, och förlust av vatten innebär alltid en samtidig förlust av salt. Eftersom hästen inte kan lagra salt måste man tillföra det i fodret, och en saltsten räcker inte alltid.

En fråga som ofta kommer på tal är om man kan fodra en häst till temperament. Gabriella menar att det på många hästar inte har någon effekt, men en del kan vara känsliga för foderpåverkan. Att bara tillföra mer energifoder i hopp om att påverka temperament kan om inte arbetet ökas tyvärr innebära att de endast går upp i vikt.
– Tänk på att en häst landar på ett ben när den hoppar, det är en stor belastning och ett par onödiga extra kilon gör skillnad och kan påverka hästens hållbarhet, säger Gabriella Bragée.
– Tyvärr är övervikt bland hästar något vi behöver hålla ögonen på, det gynnar ingen.

Alla ryttare vill ju att hästen ska må bra och hålla för många år framåt, både i träning och på tävlingsbanan och därför är det också viktigt att ha en strategi för hur man lägger upp träningen inför en prestation. Planerar man träningen rätt är det lättare att undvika belastningsskador så att leder, ligament och senor håller hela vägen.

Så med en klok balans av uppladdning i form av foder, träning och vila har man lagt en bra grund för att hästen ska kunna prestera på topp på tävlingsbanan.

_03A5829-Grannliv210x220pxKraftfoder

Att ge din häst ett bra och näringsrikt foder är viktigt för att den ska må bra och vara nöjd. Vilket foder just din häst behöver beror på faktorer som ras, ålder, temperament, hull och vilket arbete den utför. Granngårdens hästfoder är fritt från tillsatser och konserveringsmedel och är anpassat för hästars olika behov och funktion.

Häst-tugg

Ladda för vårens träningar och tävlingar med rätt hästfoder. Och glöm inte heller det viktiga saltet eller den goda belöningen efteråt.

Upplagg_hastfoder_117
Slicksten Häst av natursalt berikad med viktiga spårämnen och vitaminer, 10 kg 74,90. Plasttunna med lock att förvara foder i eller annat som behöver skyddas i stallet, rymmer 35 l, 99 kr. Foderskopa i slagtåligt plastmaterial som rymmer 2 l, 49 kr. Betfiber mix från Granngården är ett fiberrikt mashfoder med låg socker- och stärkelsehalt, 20 kg 149 kr. Hästgodis med smak av äpple, perfekt att ha i fickan, 1 kg 39,90. Protein special ges till alla typer av hästar som behöver ett proteintillskott, 15 kg 289 kr. Granngården Original Fiber ges till hästar som behöver ett fiberstarkt foder, 20 kg 139 kr. Aktiv Fiber är ett kompletteringsfoder med låg halt av socker och stärkelse och hög halt av fett och fiber, utformat för tävlingshästar, 20 kg 169 kr.