Så här försår och omskolar du dina tomatplantor

Röda och gröna tomater med regndroppar.
Vackra tomater i regn. Tomater kräver mycket vatten och trivs med en och annan regnskur.

Tomater är suveränt roligt att odla och inte är det speciellt svårt heller. Dessutom finns det inget godare än att sätta tänderna i en solvarm egenodlad tomat. Här får du tips på hur du lyckas med dina tomatplantor.

Förodling av tomater

Nu är det hög tid att sätta igång med förodlingen av tomater om du inte redan gjort det. Allra enklast är det med FÖRSÅDDA PLUGGAR av KOMPOSTERBAR kokosfiber, torv och näring i en förpackning som fungerar som ett drivhus. Till dem behöver du bara tillsätta vatten. Ställ plantorna ljust och ge dem mycket vatten. När det har bildats bladpar och rötterna vuxit till sig kan du plantera om tomaterna.

Omskolning av tomatplantor

När det är dags att omskola plantan flyttar du över den till en STÖRRE KRUKA. Ett tips är då att flytta den till pappkrukan PAPER POT, som egentligen är tänkt för potatis men som även fungerar bra till tomatplantor. Placera tomatplantan långt ner i krukan och FYLL PÅ MED JORD. På så sätt utvecklas ett rotsystem som gör plantan stadigare. När den vuxit till sig ytterligare kan du plantera ut tomaten direkt i pappkartongen i friland, PALLKRAGE eller kruka i väl genomvattnad jord. Perforeringen längs med krukans nedre del rivs av och bottnen tas bort. Den del av krukan som blir kvar förmultnar inom kort.

Knippe med körsbärstomater mot vit bakgrund.
Söta körsbärstomater är en självklar ingrediens i sommarsalladen.

Värme och näring för dina plantor

Vill du plantera tomaterna utomhus kan det göras när de har avhärdats och nattemperaturen är minst 8 grader. Sätt plantorna så djupt att lägsta bladparet hamnar strax ovanför jorden. Nyp sedan bort det bladparet. Placera tomaterna på en solig och vindskyddad plats och ge dem mycket vatten och näring. Använd en näringsrik och porös PLANTERINGSJORD och gödsla med NATURGÖDSEL.
Till en början kan det vara bra att skydda plantorna med någon form av ODLINGSVÄV.

Se filmklippet om hur du omskolar dina tomater

Visste du det här om tomater?

  • Tomat är den mest odlade grönsaken i Europa.
  • Tomaten är en potatisväxt som har ätlig frukt.
  • Tomaten är egentligen ingen grönsak utan ett bär botaniskt.
  • Tomater är rika på C och A vitaminer.
  • I Sverige äter vi 10 kilo tomater per person och år.

Tips!
Gröna tomater mognar bäst om du lägger dem mörkt i rumstemperatur. Ligger de i solljus blir skalet tjockt och segt.