Välj område

Recept

Grön jul med vegetariskt julbord

161215_vegojul_samlingSill, skinka och köttbullar i all ära. Men för den som föredrar vegetariskt på julbordet finns det riktigt goda, gröna alternativ!

161215_vegojul_kalrotSenapsgriljerad kålrot

8–10 bufféportioner
1 kålrot, ca 700 g
1 gul lök i klyftor
3 lagerblad
10 kryddnejlikor
10 kryddpepparkorn
1 msk salt /liter vatten

Griljering:
1 äggula
2 msk skånsk senap
0,5 dl ströbröd

Lägg kålroten i en kastrull med lök och kryddor. Tillsätt vatten så det täcker. Koka under lock, ca 1,5 timme. Ta upp och låt kålroten svalna lite. Sätt ugnen på 275 °C övervärme. Gnid av skalet och lägg kålroten i en ugnssäker form. Blanda äggula och senap och bred blandningen över kålroten. Strö över ströbröd och griljera i mitten av ugnen ca 10 min, tills kålroten är gyllene i färgen.

161215_vegojul_snittar

Flarn med ost och grönkål

12 stycken
1 pkt fryst smördeg, 400 g
100 g ädelost
200 g Philadelphiaost
ca 400 g grönkål
1 msk smör
2–3 dl matlagningsgrädde
salt
nymalen svartpeppar
1 ägg, uppvispat
1/2 dl hasselnötter, hackade
1/2 apelsin, skalet

Sätt ugnen på 200 °C. Ta fram smördegsplattorna och lägg ut dem på en skärbräda. Låt tina några minuter och dela sedan varje platta i tre delar. Strimla grönkålen och fräs i smör på medelvärme några minuter. Tillsätt grädde, salt och svartpeppar. Sätt på ett lock och sjud tills grädden kokat in helt och kålen blivit mjuk. Tillsätt eventuellt lite mer grädde om det kokar torrt för fort. Smaka ev. av med mer salt och peppar. Blanda samman ädelost och Philadelphia. Skär en liten skåra en halv centimeter in, runtom varje smördegsplatta. Pensla kanterna med uppvispat ägg och bred sedan på lite av ädelostkrämen. Lägg på grönkålen och strö över lite hasselnötter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills smördegen är gyllene.

161215_vegojul_sallad

Kålsallad med sötpotatis

4 port
500 g rödkål, ca 1/4 huvud
1,5 msk olivolja
1 msk saft av citron
1 stor sötpotatis, eller 2 mindre
1/2 granatäpple
ca 250 g cheddarost
en näve russin
en rejäl näve valnötter, lätt krossade

Dressing:
3/4 dl olivolja
1 msk dijonsenap
2 msk balsamvinäger
salt
nymalen svartpeppar
1 tsk honung

Sätt ugnen på 200 °C. Skiva rödkålen tunt på en mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Lägg den i en bunke och häll på 1,5 msk olivolja och 1 msk citronsaft. Massera kålen ordentligt under någon minut. Skala sötpotatisen och dela den i stavar eller båtar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över lite olivolja. Krydda med flingsalt och svartpeppar, vänd runt och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills sötpotatisen mjuknat och fått lite färg. Dela granatäpplet, håll det upp och ned i handen och slå ut kärnorna med hjälp av baksidan på en träsked. Dela osten i kuber, blanda ner ost, granatäppelkärnor, russin och valnötter i kålen. Ta ut sötpotatisen och låt den svalna lite. Vänd försiktig ner dem i kålsalladen. Blanda samman ingredienserna till dressingen och ringla över.


Vill du också läsa?