Välj område

Recept

Här är era bästa köttrecept

Köttbit på skärbräda på diskbänk

Vinnarna i vår tävling om att vinna exemplar av Tommy Myllymäkis nya bok “Kött, vilt och fågel” blev Agneta von Unge, Silvana Eriksson och Gudrun Johansson med deras bästa köttrecept; stekt reninnanlår med en spännande rödvinssås med choklad, kaffemarinerad fläskfilé, och en skogsstek på vildsvin tillagad med granbarr i en grop! Grattis!

Stekt reninnanlår med råstekt fetaostpotatis, stekta päron och rödvinssås

Inskickat av Agneta von Unge

4 port.

600 g reninnanlår
2 päron
1 förpackning fetaost
1 msk smör
salt
peppar
2 dl rött vin
50 g choklad
ev. 1 tsk arrowrot

Gör så här:


  1. Skala och skiva potatisen tunt, gärna med mandolin.
  2. Krydda reninnanlåret med salt och peppar och bryn i stekpanna. Flytta över till en form som tål ugnsvärme och ställ in i ugn 150 grader till innertemperaturen är 60 grader. Låt vila i folie.
  3. Bryn potatisen i smör och rapsolja och låt den steka mjuk. Salta och peppra. När den är nästan klar strös smulad fetaost över.
  4. Skala och klyfta päronen, stek dem på svag värme till de är mjuka och har fått lite färg. Salta och peppra.
  5. Ta till vara skyn från renköttet och blanda i 2 dl rödvin. Red eventuellt av med lite arrowrot utblandad i vatten. Blanda ner 50 gr mörk choklad och låt den smälta ned.
  6. Skiva köttet och servera tillsammans med potatiskakan, päronen och rödvinssåsen.

Skogsstek på vildsvin

Inskickat av Silvana Eriksson

1st baklår från vildsvin med benet kvar.
En näve färska granbarr.
4dl rapsolja
200g smör
2msk soja
Salt
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:


  1. Gräv en grop, gärna i fuktig jord/sand.
  2. Lägg granbarren i oljan och låt dra.
  3. Tänd en brasa i gropen. När basen på brasan glöder ta då och svena köttet hårt (bryn det lite svart snabbt på utsidan)
  4. Lägg i smält smör salt peppar soja in i oljan med barren.
  5. Lägg köttet på folie och smeta över blandningen runt om.
  6. Packa in köttet väl runt om i flera lager folie.
  7. Nu läggs köttet direkt i glödbädden. Låt steka o vänd då o då.

Äts med njutning som det är efter ca 30-60min beroende på storlek på lår.

Kaffemarinerad fläskfilé

Inskickat av Gudrun Johansson

4 port.

Ca 600 gr fläskfile, färsk och välputsad
2 msk snabbkaffepulver
1 dl japansk soya
1+1 msk. smör till stekning
1/2 dl finstrimlad purjolök
1/2 l små färska/frysta kantareller rensade eller en burk konserverade (ca.190 gr.)

Sås

1 1/2 dl. mustigt rödvin
1 msk. kaffe- och sojamarinad
1 msk. konc. kalvfond
1 1/2 dl. vatten
1 1/2 krm. smulad rosmarin
1 msk. honung
2 tsk. majzena majsstärkelse
50 gr. smör

Gör så här:


  1. Skär köttet i 3-4 cm. tjocka bitar. Lägg dem på snittytan och platta till dem lite med handflatan
  2. Blanda kaffepulver och soja i en skål. Lägg ner köttet och blanda väl. Låt stå 30 min. eller mer. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
  3. Steka köttet på båda sidor, ca.4 min. i smör på ej allt för het värme eftersom köttet lätt blir mörkt. Ta upp och håll det varmt. Diska ur pannan.
  4. Fräs lök och svamp i 1 msk. smör tills vätskan kokat in.
  5. Blanda vin, marinad, fond, vatten, Och rosmarin. Häll det över svampen och sjud någon minut
  6. Rör i honungen och majsstärkelsen utrörd i lite vatten och koka upp på nytt. Tillsätt smöret i klickar. Lägg i köttet och låt det bli varmt.

Serveras med Palsternacksmos


Vill du också läsa?