Det bästa för din katt

Funderar du på att skaffa katt? Eller är du kanske en van kattägare som vill veta mer om detta älskade sällskapsdjur? Kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström delar med sig av sina främsta tips.

Äta, dricka, leka, klösa, jaga, sova, vårda och umgås. De grundläggande behoven är desamma hos alla katter. Visst finns det variationer mellan raser och individer men i grund och botten behöver de samma omsorg. Att skaffa katt innebär därmed ett stort ansvar under lång tid.

Susanne Hellman Holmström är kattbeteenderådgivare. Hennes främsta tips till den som vill  skaffa katt är att förbereda sig ordentligt innan.

– Köp en modern kattbok. Läs på om de olika rasernas egenskaper, vilka behov en katt har och hur du ska göra för att bli en bra kattägare. Välj en katt som passar dig och din familj. Tänk också på att köpa en katt från en seriös uppfödare. Då vet du att katten mår bra, är vaccinerad och veterinärbesiktigad. Då börjar förhållandet så att säga på plus för både katten och dig.

Tänk också på att skaffa alla nödvändiga saker innan du får hem din katt så att du och ditt hem är väl förberedda.

Köp ett klösträd, en tillräckligt stor kattlåda, bra kattsand, mat- och vattenskålar. Katter behöver egentligen ingen speciell sovplats utan brukar snabbt hitta en mjuk och gosig plats som de gillar. Men om du vill kan du köpa en titt-ut-korg, det tycker många katter om.

Till vänster: katt sover med piano i bagrunden. Till höger: Kattunge i en hand
Katten är vårt vanligaste sällskapsdjur, enligt en tidigare undersökning från Jordbruksverket har nästan vart femte hushåll i Sverige en katt. Huskatt, eller bondkatt som den brukar kallas, är allra vanligast. På topplistan över raskatter finns bland annat ragdoll, helig birma och maine coon.

Gör ätandet mer spännande

Kattdjur som lever i det vilda äter många små måltider, dygnet runt. Denna instinkt finns även naturligt hos innekatter som också vill småäta.

– Ett bra tips är att skaffa en foderautomat som katten kan pilla ut lite mat ur då och då. En foderautomat är även bra om du är orolig för att din katt äter för mycket och riskerar att bli överviktig. Du kan också gömma mat på lite olika platser i hemmet, eller ställa ut matskålar på flera ställen. Då gör du dagen lite mer spännande för din katt, vilket de flesta brukar gilla.

Susanne berättar vidare att katter är köttätare och därför behöver mycket animaliskt foder.

– Det är jättesvårt att göra sin egen kattmat därför rekommenderar jag alla att köpa ett bra industritillverkat foder, det innehåller allt som katten behöver. Katter har inte så stort behov av att äta en varierad kost. Titta på vad de äter i naturen – det är mest möss och en och annan fågel.

Susanne Hellman Holmström med katt
Kattbeteenderådgivare Susanne Hellman Holmström är en populär expert i tv-programmet Go’kväll. Hon bor på en gård utanför Hörby tillsammans med fem katter, två islandshästar och sin sambo.

När det gäller vatten är katter mycket kräsna. De vill ha färskt vatten i stora skålar, helst av glas eller i rostfritt.

– Vatten som stått i plastskålar smakar inte gott och då kan katten låta bli att dricka. Ställ gärna ut flera skålar runt om i huset och byt det helst två gånger om dagen. Många katter älskar också vattenfontäner med syresatt vatten, det kan vara ett bra tips om din katt är dålig på att dricka.

Ändrat beteende – besök veterinären

Ett enkelt sätt att se som din katt får i sig tillräckligt med näring är att titta på avföringen och pälsen.

– Pälsen ska vara glansig och avföringen liten, fast och nästan doftfri. Om pälsen är torr och avföringen är lös och stinker äter din katt fel mat. Då behöver du byta foder. Blir det inte bättre efter en vecka eller två, bör du ta din katt till veterinären för att undersöka att det inte är något annat som är fel.

Att ta katten till veterinären är för övrigt det du alltid först ska göra om katten ändrar sitt beteende på något sätt menar Susanne.

– Jag rekommenderar alltid dem som kontaktar mig att först gå till veterinären. Om en katt till exempel slutar äta, börjar kissa på fel ställe, sover mer än vanligt eller slutar leka så kan det bero på att den är sjuk eller skadad. Katter är generellt sett dåliga på att visa att de är sjuka, därför är det så viktigt att en veterinär får undersöka katten. När sjukdom väl är uteslutet så kan jag hjälpa till att ta reda på varför katten ändrat sitt beteende. Det kan till exempel bero på en flytt eller annan förändring, att den är ledsen eller har tråkigt.

En av de absolut vanligaste frågorna som Susanne får från oroliga kattägare är varför katten kissar på fel ställe, det vill säga varför den inte vill använda kattlådan.

– Som vid alla andra problem ska du först ta din katt till veterinären för att utesluta urinvägsinfektion eller andra medicinska skäl. Är katten frisk men ändå kissar på fel ställe kan det bero på att den är missnöjd med sin låda eller kattsanden du har i. Katter är mycket renliga djur och om de inte gillar sin låda så letar de helt enkelt upp en bättre plats. Mitt råd är att köpa två lådor och placera dem på olika ställen i huset. Och snåla inte med sanden, katter vill kunna gräva ordentligt i sin låda.

På frågan om vad som är det bästa med att ha katt är svaret enkelt för Susanne.

– Katter har stora personligheter, är självständiga och gör lite vad de känner för. De lever i nuet. Där har vi människor mycket att lära av katterna.

Så mår katten bra

Äta: Animalisk föda är bäst för katten.
Dricka: Byt vatten flera gånger om dagen.
Klösa: Med klösträd håller katten sig i trim och klorna i fint skick.
Sova: Katter sover mycket och väljer själva en favoritplats.
Gå på lådan: Helst två lådor, bra och mycket sand. Städa ofta!
Leka: Lek är ett sätt för katten att visa att den mår bra. Verkar den ha tråkigt? Fixa nya leksaker, kattmynta i en tygboll är till exempel en favorit!
Revir: Att känna sig trygg på sitt revir är otroligt viktigt.
Observera: Katter gillar att spana, att sitta på en plats och kika ut.
Gömma sig: En överlevnadsinstinkt hos katten, ofta väljer den samma plats i hemmet som under soffan.
Pälsvård: Katter är renliga och vårdar sin päls många timmar om dagen.
Upptäcka: Katter vill ha koll på vad som kommer in i reviret, därför dyker de ner i till exempel väskor.
Jaga: En grundinstinkt. Men den måste inte jaga möss och fåglar, att leka med papperstussar och annat är också en form av jakt.
Social kontakt: Katter har integritet, låt din katt lära känna dig och familjen i egen takt.