Välj område

Vildfågel

Så får du fler fina fåglar i trädgården

Rödhake

Visst är det trevligt att se småfåglarna flockas kring fågelmataren utanför fönstret, eller se fåglar flyga ut och in ur en holk i trädet? Saknar du småfåglar finns det en hel del du kan göra för att locka dem till din trädgård. Fågelexperten Eva Stenvång Lindqvist delar med sig av sina bästa tips. 

Vilka småfåglar har du i din trädgård under vintern? Sannolikt ser du talgoxar, blåmesar och pilfinkar som är våra vanligaste vintersmåfåglar, sett över hela landet. Kanske ser du också domherrar, koltrastar och grönfinkar som även de finns på topplistan över våra vanligaste småfåglar vintertid.

Våra vanliga stannfåglar är inte, som många flyttfåglar, beroende av att äta insekter, utan deras kost består till stor del av frön, frukter och bär. De har också utvecklat egenskaper som gör dem tåliga mot kylan. Vissa lagrar energi genom att lägga på sig extra underhudsfett på hösten, andra bygger upp förråd av fröer som de sparar till vintern. För att klara sig måste de under dygnets ljusa timmar hela tiden söka föda, och då kan de behöva hjälp, i synnerhet om det är mycket snö och kallt då födotillgången i naturen minskar. Hur mycket en fågel äter beror i viss mån på temperaturen. Är det riktigt kallt måste fåglarna äta mer för att hålla värmen. Då är fågelmatningen extra viktig. Och att vi skulle förstöra fåglarnas naturliga förmåga att hitta föda genom att vi matar dem är en väl inarbetad myt.

– Fågelmatning har ingen betydelse i stort för populationen men för enskilda individer kan den vara rent av avgörande för överlevnaden under kalla vintrar, säger Eva Stenvång Lindqvist, fågelexpert och en av författarna till boken Fåglarnas trädgård.

Men att mata fåglarna handlar om så mycket mer än att hjälpa dem när vintern är svår. Det handlar till stor del även om oss själva.

– På vintern kommer småfåglarna nära oss människor på ett helt annat sätt än under våren och sommaren. Det är så roligt att se dem i trädgården och du kan bli bjuden på fantastiska upplevelser utanför fönstret.

Av den anledningen ska du därför placera matarna så att du ser dem så bra som möjligt och att det är enkelt för dig att fylla på dem. Men det är också viktigt att fåglarna känner sig trygga och kan äta i lugn och ro utan att riskera attacker från rovfåglar.

– Det är till exempel inte optimalt att ha ett fågelbord fritt mitt på gräsmattan, även om du ser det bra där. Placera alltid fågelmatningen intill träd och buskar, eller en bit in i ett buskage. Har du inga skyddande buskar och träd kan du plocka ihop lite grenar och komponera ett buskage där du placerar fågelmataren.

Till vänster: Eva Stenvång Lindqvist. Till höger: koltrast

Eva Stenvång Lindqvist är författare och expert på fåglar. Hennes personliga favoritfågel är rödhaken. Koltrasten, är en av våra vanligaste småfåglar. Koltrasten gillar frukt och bär. Eva tipsar om att fästa äpplen på grenar under vintern för att locka koltrastar till din trädgård

Olika arter gillar olika sorters mat och därför är det bra med ett varierat utbud och att du serverar varje sort för sig.

– Det viktigaste är att du väljer fettrik föda med mycket energi som talgbollar, jordnötter och solrosfrön. Jag köper alltid skalade fröer som inte skräpar ner. Talgbollarna ska innehålla mycket fett, dels för att det är bra för fåglarna, dels för att de inte ska frysa om det blir mycket kallt. Jag brukar även stryka ut lite smör på trädstammarna, det tycker till exempel nötväckor och hackspettar mycket om. Jag brukar också fästa äpplen på grenar i buskar. Det uppskattar koltrastar, blåmesar och sidensvansar. Äpplena innehåller vätska, något som fåglarna också behöver på vintern.

Vill du locka fler småfåglar och olika arter till din trädgård tipsar Eva om att du kan göra mer än att hänga upp fågelmatare och lägga ut olika sorters föda.

– Fåglar trivs i trädgårdar med mycket buskage och träd där de kan hitta skyddade platser. Har du en naturtomt som du vill ha lite lummigare så plantera gärna mer av de busk- och trädarter som redan finns, särskilt sådana med bär och frukter. Köper du nya prydnadsbuskar, välj gärna sådana med bär som fåglarna kan äta. Då ger du småfåglarna både mat och en skyddad plats. Bra bärbuskar är till exempel bukettapel och svart aronia. Träd som ger bär är också bra, som rönnbär. Det är vackert och dessutom är det väldigt trevligt att se fåglarna sitta i trädet och kalasa på bären under hösten och vintern.

Ett annat tips för att locka fler småfåglar till trädgården är att låta blommornas fröställningar stå kvar över vintern, även om de kan se lite trista ut.

– Fåglarna letar föda överallt, speciellt vid svåra och långvariga vintrar. Siskor och steglitser är bara ett par exempel på arter som uppskattar fröställningarna som extra fodertillskott.

Mångfald av småfåglar handlar helt enkelt om att se på trädgården ur fåglarnas perspektiv och skapa bäst förutsättningar för dem.

– Jag brukar säga att du ska ha lite oordning i hörnen av din trädgård. Där kan fåglarna söka skydd och häcka.

Att hänga upp holkar i träden eller på husväggen är också ett bra sätt att få småfåglar som häckar i håligheter att trivas.

– Det är mycket bra att hänga upp holkarna nu på hösten så de finns där för småfåglarna som stannar kvar över vintern. Där kan de söka skydd och krypa in när det blåser och är kallt. Hösten är också en bra tid att plantera nya buskar. De etablerar sig bra i höstfuktig jord och sedan finns de där för fåglarna till våren. Det är också på hösten du ska plocka bort eventuella rishögar som du inte vill ha kvar i trädgården. På våren är risken stor att fåglar hunnit bygga bo och häckar i rishögarna, då är det bäst att låta dem ligga kvar. Överhuvudtaget ska du vara lite försiktig under våren och försommaren när du röjer i trädgården så att du inte spolierar en häckning.

Till sist tipsar Eva om att läsa på och lära dig mer om hur du skapar en mer fågelvänlig trädgård.

– För vad vore våra trädgårdar utan fågelsång och de fantastiska upplevelser som erbjuds på vintern kring fågelmatarna? Väldigt trista.

Häng upp holkar

Hösten är en bra tid att hänga upp nya holkar då du ger övervintrande fåglar ett bra vinterboende. Fåglar söker sig dessutom gärna till holkar som är lite slitna så chansen ökar att någon flyttar in till våren om holken hängt uppe ett tag. Holköppningens storlek påverkar vilka fåglar som flyttar in. Små arter, exempelvis blåmes, väljer holkar med litet ingångshål. Fäst holken på träd eller husvägg, två meter ovanför markytan.


Vill du också läsa?