Syns du i mörkret? Använd rätt reflexer i höst

Dagarna blir kortare och mörkret faller tidigare. Med rätt reflexer minskar risken att vistas i trafiken för dig och ditt djur. Se bara till att utrustningen är ny – reflexer är en färskvara! 

Vi går mot kortare dagar och snart faller mörkret redan tidigt på eftermiddagen och då är det viktigt att se till att ha bra reflexer för att inte utsätta dig själv, din häst eller hund för fara om du vistats i närheten av trafik. Reflexer är en billig livförsäkring, risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus och risken ökar redan vid skymning. Bär du mörka kläder och saknar reflexer syns du inte för en bil med halvljus förrän på 20 till 30 meter. Jämför det med 125 meters håll om du bär ett par enkla reflexer. Det ökar tiden du och bilisten hinner reagera med ungefär åtta sekunder om bilen färdas i 50 km/h – åtta sekunder som kan bli direkt livsavgörande.

Ett tydligt argument för varför det är så viktigt för dig och dina djur att alltid bära reflexer eller plagg försedda med reflexer – både när ni rör er i tät bebyggelse, i skog och glesbygd där det saknas belysning. Trots det visar undersökningar att två av tre aldrig eller bara ibland använder reflexer. Lägst är användandet bland unga. Att bära reflexer är ett enkelt sätt att minska risken för olyckor och skador, det kan till och med rädda liv!
Glöm inte heller bort att reflexer är färskvara. Efter ungefär tre år börjar effekten att avta, så se till att du uppdaterar din varselutrustning med jämna mellanrum.