Tomater i alla dess former

Den soliga sommaren har varit fantastisk för våra tomater som växt och frodats inne i växthusen och ute på frilandet. På en trädgårdsmästarutbildning ska vi såklart visa på den mångfald som finns bland tomater, enfalden ser vi tillräckligt ofta inne på livsmedelsaffären.

På skolan envisas vi med att odla tomaterna i jord, för vi märker att smaken blir så mycket bättre då. För en hobbyodlare är jord ett självklart val, men är sällan det yrkesodlaren väljer.

Tomat_sakura
Tomaten Sakura i långa rader.

Men med en påse jord, en odlingssäck och en solig plats kan alla odla tomater hemma, det man behöver tänka på är att ge plantan stöd, rikligt med vatten och lite gräsklipp då och då för näringens skull, sedan är det bara att njuta.

tomat-blackplum
Här hänger Black plum i stora klasar.
tomat-blacksweetcherry
Tomater av sorten Black sweet cherry.
tomater
En mångfald av årets skörd.

Tomater kan vara runda, små, stora, avlånga, röda, gula, orange, svarta (ja nästan), saftiga, köttiga, söta. Den som smakat en solvarm nyskördad tomat kommer vilja göra det igen, om och om igen.

Daniel Björklund JonssonDaniel Björklund Jonsson är verksamhetsledare på Skillebyholms trädgårdsutbildning i Järna sedan 2009. Han utbildade sig till trädgårdsmästare på Skillebyholm för 20 år sedan, första anställningen var på Rosendals trädgårdar. Därefter blev det lärorika år i Göteborg då handelsträdgården Lärjeåns trädgårdar byggdes upp i Angered. Sin lärarproffession utvecklade han som trädgårdslärare för ungdomar på Visingsö. skillebyholm.com