Läsarnas bästa smultronställen – del 4

I dag är det dags för den fjärde och avslutande delen av Sveriges bästa smultronställen. Vi vill passa på att tacka för alla fina bidrag och hoppas att ni har en riktigt härlig sommar.

Järvsö, Hälsingland

Mitt smultronställe är Järvsö. Här finns allt för hela familjen, downhillcykling i skidbacken för fart och fläkt, kajak och andra vattensporter i Ljusnan, god mat och dryck på byn – gärna Condis eller Lill-Babs caffär. Vidare kulturutflykt till Stenegård för hantverk, se hur livet på en Hälsingegård såg ut på Karlsgården, se hur en vanlig dag på en fädbod ser ut på Svedbovallen.
Katarina Hedman, Ljungskile 

Skärså, Söderhamn

Jag och min fru älskar att åka till kustidyllen Skärså, strax utanför Söderhamn. En fantastisk miljö  med små röda fiskarstugor och genuina båthus, rena Saltkråkan. Man tror att Tjorven snart kommer hoppande med Båtsman. Att där sitta och inta en välsmakande fiskrätt på restaurang Albertina en fin sommardag är en fantastisk upplevelse. Vi tar gärna en tur med släkt och vänner och visar upp Hälsinglands pärla, ingen har blivit besviken.
Conny Persson, Bollnäs

Bispgården, Ragunda

Vill tipsa om ett mycket vackert besöksmål i Bispgården, Ragunda kommun, nämligen ”Meåfallet”. Det är ett vackert vattenfall som man hittar i skogen efter ca 40 minuters promenad längs Indalsälvens södra strand. Parkerar bilen gör man lämpligast vid Hölleforsens kraftverksstation.
Nina Muhonen Marklund, Skellefteå

Bastungens Fyr, Vänersborg

Mitt smultronställe är Bastungens fyr längs Dalbostigen i Vänersborg. Naturen kring Dalbostigen är förtrollande, precis som en gammal trollskog längs Vänerns strand och vid fyren har man fantastisk utsikt över Vänern och Halleberg vid horisonten. Man kan även skymta Vänersborg på andra sidan vattnet. Hit kan man promenera och sedan sitta och kontemplera vid i lugn och ro och bara suga åt sig av naturens energier.
Fanny Veer

Högbergsfältet, Värmland

Högbergsfältet i Persberg, strax nordost om Filipstad i Värmland är en trolsk plats vid den vackra sjön Yngen. Skog, ängsmark och gamla gruvhål från en svunnen tids järnmalmsbrytning gör att man tror sig vara i sagan om ringen. Naturreservat med speciell flora (orkidéer mm) på grund av en kalkrik berggrund.
Magnus Johansson, Karlstad 

Härnäset, Lysekil

Mitt smultronställe är en halvö som heter Härnäset i Lysekils kommun. Många kallar den för kulturhalvön. Brofjorden är på ena sidan och Åbyfjorden på andra sidan. Längst ut finns Slävik och Näverkärrs naturskyddsområde med gammal lövskog, strandängar och gammal bebyggelse. Finns så mycket att se och göra. På Röe gård kan man äta gott och bo på bondgård. Har också en liten presentbutik och konstutställningar. Många fina promenad och klättringsställen. Varje sommar hålls Härnäsets kulturvecka som den livaktiga Folkets husföreningen anordnar i vårt Folkets hus som har gamla anor från stenhuggeritiden
Jasmin Kramle, Brastad