Så skyddar du dig mot myggen

Om försommaren är regnig kan det bli en besvärlig myggsommar. Här kommer våra tips på hur du skyddar dig och barnen!

Enligt myggexperterna sprider sig översvämningsmyggan till allt fler platser i Sverige. Det är den där litet mindre, snabbare och mörkare myggan som inte tvekar innan den sticker och gör det mycket besvärligt på de platser där den härjar som värst.

Skogsmyggan som vi är vana vid är mer sävlig och känner sig för innan den sticker. Den tar flera månader på sig att utvecklas, till skillnad från översvämningsmyggan som kan bli flygfärdig på bara två veckor.

Orsaken till att den sprider sig är vårt förändrade klimat. Översvämningsmyggan älskar när det växlar mellan hetta och skyfall, något som vi kommer att få se allt mer av i vårt svenska sommarväder.

Så hur skyddar man sig då? Till att börja med, använd ljusa kläder. Det tycker myggan inte om att sitta på eftersom den vet att den då är ett lättare byte. Välj lösa kläder som är svåra att sticka genom.

Athermacellgranngardennvänd myggavstötande medel på huden som MyggA exempelvis. Till mindre barn, använd myggnät. På utflykten eller vid fikabordet kan du skapa en myggfri zon med hjälp av bortstötande medel, exempelvis den portabla myggavstötare som Thermacell. Den finns även med hållare till att fästa på kläderna eller ryggsäcken.

För den som vill ha ett kraftfullare resultat och minska myggen på tomten rekommenderas en Mosquitomagnet. Den samlar in så mycket mygg att deras fortplantningscykel störs, vilket resulterar i betydligt mindre mygg på tomten.

Våra fyra favoriter:

mrmosquito2Mr Mosquito 230 V, är ett myggskydd för inomhusbruk som du sätter i ditt vägguttag i sovrummet eller i husvagnen så har ni myggfritt hela natten. Väl igång skyddar den en upp till 15 kvadratmeter stor yta.

 

mygghuva2Myggluvan Stabilotherm kan användas med eller utan hatt och ger ett bra skydd mot knott och mygg, utan att du behöver smörja in dig med preparat eller använda andra hjälpmedel.

 

mosquitomagnet2Mosquito Magnet Patriot är en ljud- och doftfri högeffektiv mygg- och knottinsamlare som gör att du kan njuta av trädgården utan att störas. Den ger resultat direkt och efter 4–6 veckor är det närmast myggfritt inom maskinens arbetsområde på 4 000 kvadratmeter.

 

myggmedelgranngarden2Kardborrband Tesa till insektsnät är ett smidigt att använda för att fästa myggnät kring fönster och dörrar där du inte har inramade myggnät att sätta in. Funkar i alla böjar och hörn. Rulle med 5,6 meter som är 1 cm bred.