Välj område

Recept

Sommarens hetaste grillrecept

Grillat är verkligen godast. Och det mesta går faktiskt att lägga på grillen! Här bjuder vi på våra bästa grillrecept från Grannliv.

Grannliv214_Recept_kycklingRökgrillade kycklingklubbor

Kycklingen blir härligt saftig och mör av den varsamma tillagningen. Kryddningen är en diskret flirt med cajunköket men har du inte alla kryddor hemma går det fint att experimentera – saltet och sockret är det viktigaste.

4 kycklingklubbor
2 krm salt
1 tsk socker
½ tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
½ tsk oregano
½ tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
Matolja till pensling

Blöt rökspånen minst 30 minuter innan grillning. Se till att ha glöd i röklådan och på ena halvan av den stora grillen. Blanda salt, socker och kryddor, gnid in kycklingklubborna under skinnet med blandningen och låt dem ligga i rumstemperatur 30 minuter medan du fixar en bra glödbädd. Pensla kycklingklubborna med matolja och grilla dem direkt över glöden någon minut på varje sida så att de får fin grillyta. Lägg dem sedan på den sida grillen som inte har någon glöd under (indirekt värme), sänk kupan, lägg de fuktiga rökspånen i röklådan och stäng ventilen på röklådans utsida. Rökgrilla kycklingen i ca 120 graders värme tills innertemperaturen är 70 grader eller tills köttsaften är klar och inte rosa när du skär i kycklingen. (Recept Sigrid Barany)

Grillad lax på planka

Grillad lax på planka

En succé med överraskande smak och arom. Något att imponera på dina gäster med och som vem som helst klarar av.

Du behöver:
Grillplanka av ceder eller al
Filead laxsida i lämplig storlek
Salt och peppar (eventuellt citronpeppar)
Dill

Blötlägg plankan i minst en timme före användande. Lägg på fiskfilén med skinnsidan nedåt. Krydda och salta fisken efter tycke. Placerar plankan på gallret över grillen. För gasolgrill placeras plankan på gallret ovanför någon av brännarna. Lägg på locket och grilla i 15–20 minuter. Träet i plankan kommer att ge en behaglig smak på fisken. Tänk på att glöden kan göra så att brädan kolnar, reglera ventilen på locket så att temperaturen inte blir allt för hög.

BarbecuesåsHemmagjord barbecuesås

1   st gul lök
1   msk smör och lite olivolja
1   msk currypulver
1   msk chilipulver
1   pkt krossade tomater
3   msk honung
2   st buljongtärningar, veg eller kött
1   dl vatten
2   st vitlöksklyftor

Finhacka och fräs den gula löken i smöret och olivoljan. Rör i de krossade tomaterna och krydda med curry- och chilipulvret. Häll sedan i resterande ingredienser och mixa allt med en stavmixer. Låt sedan röran puttra i 20 minuter. Montera avslutningsvis såsen med drygt en matsked smör.

Grillad lax

Christers Hickoryrökta marinerade lax

1,5 kg lax
1    dl flingsalt
1,5 dl farinsocker
1,5 dl strösocker
1    lime (saften)

Blanda ihop marinaden och skär laxen i portionsbitar. Gnid in blandningen och låt den marinera i sex timmar. Tag sedan upp fisken, torka bort överskottsmarinad och låt den vila en timme. Lägg på laxen på grillen vid en ungefärlig temperatur på 65 grader. Lägg på ett par nävar rökflisor på glöden och rök sedan laxen till en innertemperatur på 50-65 grader!

Servera med kokt skalad potatis, majskolvar och en kall romsås!

grillatbrodHemmagrillat bröd

500 g mjöl
200 g vatten
2     tsk bakpulver
1-2  tsk salt
Föredragna kryddor

Knåda ihop ingredienserna till en fast, kladdig deg och låt den vila i en timme. Kavla sedan ut ca 3 mm tjocka tortilla-liknande bitar. Grilla på häll, i raster eller på stekpanna direkt ovanpå glöden.

 

Alla Granngårdens grillar och grilltillbehör hittar du här.


Vill du också läsa?