Välj område

Gårdens djur

Bygga hönsgård – tänk på det här!

höns i hönsgård

Att husera höns behöver inte innebära ett stort byggprojekt. Men de behöver kunna gå ut en stund varje dag för att må bra. Här är fler bra tips för dig som ska bygga hönsgård.

Höns älskar att gå fritt och håller sig på oftast på sin gård, men är det mycket rovdjur i omgivningen eller en hårt trafikerad väg nära så är det bra att ha en inhägnad rastgård. Många har hönsen lösa när de är hemma och låter dem sedan vara i hönsgården när de åker iväg. Ska hönsen alltid vara i hönsgården ställer det större krav på att den är rejält tilltagen. Om hönsen får springa lösa lite då och då behöver hönsgården inte vara lika stor.

Ljus och skugga
Höns behöver dagligt solljus för att må bra men det är viktigt att det finns ordentligt med skugga i hönsgården också eftersom de är värmekänsliga. De brukar avgöra själva när det är dags att gå in. Är det regnigt och blåsigt ute håller de sig helst inomhus. Framåt kvällen brukar de också självmant gå in i hönshuset och sätta sig på pinnen. Då gäller det att komma ihåg att stänga hönsluckan efter dem.
Hönsgården behöver krattas då och då. På våren kan man spadvända jorden och passa på att förbättra genom att vända ner lite ny sand och gärna kalk. Om hönsen är mycket i hönsgården kan man behöva fylla på med löst material med jämna mellanrum.

Håll rävar och rovfåglar borta

En anledning till att höns behöver ett hus är att man måste stänga in dem om natten då rovdjuren är ute och jagar. Hönsgården måste konstrueras så att de inte kan gräva sig in, låt därför gärna nätet gå ner en bit under jorden. En lågt placerad eltråd på utsidan av gården ger också ett effektivt skydd. Ett tak av nät bör också finnas över gården så att inte rovfåglar kan ta hönsen. Om man ändå bygger en hönsgård är det lika bra att spänna över ett nät på en gång. Ett fågelnät är större och du kan fästa dem i ett stycke, men det fungerar bra med hönsnät i taket också.

Inne i hönsgården ska alla må bra
Höns är inga kräsna djur och man behöver inte alltid bygga nytt. Har du redan ett uthus eller en lekstuga på tomten kan det utgöra grunden för en lämplig hönsgård. Det viktigaste är att man ser till att de har en bra inomhusmiljö med rätt utrustning.
En bra grund för ett hönshus är att det ligger på torr mark med ett fönster åt söder. Storleksmässigt brukar en tumregel vara att ha max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta. På golvet kan du ha halm, kutterspån eller sågspån. Värpreden där hönan kan ruva kan bestå av små lådor som ställs på högkant på golvet eller sätts fast på väggen. Storleken på redena anpassar du efter storleken på hönan. På Granngården finns färdiga försvinningsreden som gör att ägget rullar ut när hönan värpt. Då riskerar det aldrig att börja utvecklas till ett embryo. Sittpinnar måste också finnas och de ska vara så tjocka att hönorna precis kan gripa runt sittpinnen. Många tycker att de bästa sittpinnarna är de som man tar direkt från naturen eftersom de är oregelbundna och gör att hönsen inte måste sitta med tårna i exakt samma läge varje natt.

Höns i hönsgård

Värme och vatten
I hönshuset måste det också finnas en värmelampa, dels för att förhindra att vattnet fryser, därför ska lampan hänga nära vattenautomaten, dels för att förhindra att hönsen får frysskador när det blir riktigt kallt ute. Ett hönshus behöver inte vara lika varmt som ett hus till människor eftersom de flesta höns tål några minusgrader. Men när du ändå bygger ett kan du lika gärna stoppa dit isolering också. Hönshuset blir dragfritt och hygieniskt. Om hönor tål kyla rätt bra så är det värre med värme. Hönor kan inte svettas utan kyler sig genom att öppna munnen. Varma sommardagar måste det därför vädras ordentligt i hönshuset, varmare än 25 grader bör det helst inte vara.

Skötsel och städning
Höns behöver daglig översyn där du ger mockar ut hönsbajset, ger dem mat och byter ut vattnet. Med en vattenautomat behöver du inte byta vattnet lika ofta bara du ser till att det alltid är rent och fräscht. Ungefär varannan till var fjärde vecka krattar du ur halmen/sågspånet och ersätter med nytt. Du behöver också skrubba redena då och då. En riktig storrengöring ska göras två gånger varje år och extra viktig är vårstädningen. Då tar du ut värpreden, sittpinnar och all övrig inredning och skurar rent ordentligt med såpvatten. Golv och väggar ska också skuras ordentligt.


Vill du också läsa?