Välj område

Hund

Polishunden Nubbe blev piggare av Granngårdens foder

Polishunden Nubbe och Emil Kullberg

Polis Emil Kullberg med sin patrullhund Nubbe, 7 år.

När polisen och hundföraren Emil Kullberg i Kristianstad började ge patrullhunden Nubbe, 7 år, Granngårdens Premiumfoder märkte han skillnad direkt. ”Han blev piggare och starkare – både fysiskt och mentalt”.

Emil Kullberg jobbar som hundförare på polisen i Kristianstad tillsammans med schäfern Nubbe, 7 år gammal. Det har jobbat tillsammans i fyra år och det blir ofta långa och tuffa dagar för Nubbe. När Emil började ge Nubbe Granngårdens hundfoder Premium märkte han att Nubbe blev mycket piggare – både fysiskt och mentalt.

– Jag blev tipsad av en kollega om Granngårdens hundfoder som tyckte att hans hund hade blivit mycket piggare av fodret.

Vissa pass är väldigt fysiskt tunga för Nubbe och Emil tyckte att han inte riktigt orkade med passen och hade lång återhämtningstid när han stod på det gamla fodret. Nu är han inne på sin tredje säck av Granngårdens premiumfoder och Emil är jättenöjd med resultatet.

Emil Kullberg Och polishunden Nubbe

– När jag bytte foder för ca 4 månader sedan till Granngårdens premium märkte jag att jag fick ut mer av honom och han höll ihop bättre både på träningen och på arbetspassen.

Nubbe har bott hemma hos Emil och hans familj i tre år och är en riktig familjemedlem. Det är inte alltid som hundarna har de egenskaper en vanlig familjehund ska ha. De är först och främst en tjänstehund och behöver vara tuff när det krävs och lugn när det krävs beroende på situationen. Det är inte alltid de egenskaperna går hand i hand, men har man tur får man en mysig familjehund på köpet.

– Vi har haft tur med Nubbe! Säger Emil.

En vanlig dag för Emil och Nubbe ser ut på två olika sätt, antingen jobbar de i skift och åker radiobil och ser vad världen har att erbjuda eller så är det arbetspass med renodlad hundträning med instruktör, beroende på vad hunden behöver träna. Hunden måste klara av vissa moment och testas varje år för att se att den går igenom som patrullhund.

Emil Kullberg och polishunden Nubbe

En polishund brukar jobba tills de är ca 10 år om de mår bra. Så om två år är Emils plan att skaffa en valp som kan axla Nubbes mantel, då har han hundarna parallellt och hoppas att Nubbe kan lära upp valpen ett och annat. Nubbe kommer sedan att få gå i pension och flytta hem till Emils föräldrar.

– En frisk hund som mår bra kan jobba länge. Då är fodret en viktig del, berättar Emil.

 

Fakta polishundar

Det finns drygt 400 polishundar i Sverige. Ca 70% av dessa är tyska schäferhundar och ca 20% är belgiska vallhundar/malinois. Alla hundar som används av polisen måste ha genomgått lämplighetstest samt vara godkända på prov anpassade efter inriktning. Patrullhundarna måste vara godkända på tjänstbarhetsprov. Hundförarna och hundarna genomgår sedan årliga prov. Hundarna brukar vara färdigutbildade i tvåårsåldern och är kvar i tjänst tills de är omkring 10 år. Mellan en femtedel och en fjärdedel av hundförarnas arbetstid går åt till att kontinuerligt träna hunden. Hundförarna är placerade i en hundpatrull. Hundarna ägs av Rikspolisstyrelsen eller av enskilda poliser med särskilda avtal. Hundarna bor med förarna och deras familjer. Den som vill bli hundförare måste ha minst två års tjänst som polis.


Vill du också läsa?