Välj område

Personligt

Micke Leijnegard drömmer om en sommar i hängmattan

Granngarden_Micke_Leijnegard_216_3

Som populär programledare har Micke Leijnegard sett de bästa göra upp i SVT:s Mästarnas Mästare. Nu ser han fram emot den sommar i hängmattan med familjen som han aldrig trodde att han skulle få. 

Det är inte utan stolthet Micke Leijnegard klappar byggdammet av händerna. Bakom honom lyser drömkåken, familjens sommarhus i Öregrund, som han slet som mest med förra sommaren. Just idag är han ledig, men annars är han mitt uppe i inspelningen av den tredje säsongen av Genikampen på SVT och förbereder som bäst ytterligare en säsong av Mästarnas Mästare.
– I sommar ska jag äntligen få ägna mig åt hängmattan.

Havet glittrar på tre sidor om huset och fiskelägets små röda stugor lyser i solen längs kajen där semestrande människor strosar.

Sedan sin tid som sportjournalist på SVT är han ett riksbekant ansikte. Den lille pojken från byn Istermyrliden tre mil söder om Skellefteå hade nog gjort stora ögon om han hade vetat att han från familjens fattiga arbetarhem, där inkomsten kom från pappans frikyrkopredikningar, via folkhögskola skulle bli journalist och sedan programledare för ett av Sveriges populäraste tv-program. När man ser hans lugn i rutan kan man inte tro att han gjort annat.
– Jag vet inte varför, men när det är direktsändning med miljontals tittare och extrem press, då blir jag helt lugn och är mentalt hemma i tv-soffan med fjärrkontrollen i handen.

Huset har familjen byggt från grunden. Min svärfar har varit byggledare, jag dräng och min fru piga, skämtar Micke.

Huset har familjen byggt från grunden. Min svärfar har varit byggledare, jag dräng och min fru piga, skämtar Micke.

Den ovanliga gåvan har han utvecklat efter att ha ”gått på en del törnar”, säger han. Eftersom lugn-reflexen inte slås på medvetet kan det ibland bli problem: Han skäms fortfarande över att han sa Fred Åkerlund istället för Åkerström om sin idol inför hela svenska folket och kungafamiljen.
– Min fru Sanna har sagt åt producenten att slå mig i ansiktet inför sändning så att jag skärper mig och inte ser trött ut, skrattar han.

I den lilla trädgården syns rosor, fruktträd och perenner som lyser blå mot de faluröda husen.
– Sanna är passionerat trädgårdsintresserad och vi kör vändor till Granngården Östhammar för att hämta grejer.

Micke tycker sig ha haft en fantastisk tur i livet. Inte minst när det gäller mötet med förälskelsen Sanna. När han stadgade sig höjde en del av kompisarna förvånat på ögonbrynen.
– Jag har alltid velat ha tvåsamhet, men det har varit svårt. Efter ett antal misslyckade försök bestämde jag mig 2004 när jag flyttade till Stockholm för att ge upp; parförhållanden var tydligen inget för mig. Jag fick njuta av de syskonbarn som fanns runt mig iställetGranngarden_Micke_Leijnegard_216_2

Förklaringen tror han ligger i att han har fått arbeta så mycket med sig själv i vuxen ålder för att hitta ett lugn och en trygghet i den han är.
– Det var mitt fel att försöken misslyckades, jag hade helt enkelt inte plats för någon annan. Ofta var jag bara tacksam att någon ville ha mig.

Efter några år hände något som han fortfarande inte kan förklara. Nanofysikern Sanna kom in i hans liv med en kraft som fick Micke att nypa sig i armen flera år efter att de hade träffats.
– Jag trodde inte det var möjligt att känna så här, men plötsligt var jag redo – det kändes självklart att vi skulle ha barn. En sak som attraherar mig hos Sanna är att hon helt saknar ’gardinterror’.

Termen har han myntat för allt kvinnor tvingas in i av samhället: attribut, underordning eller att föra sig på ett visst sätt.
– Sanna var intresserad av mötet utan att behöva kråma sig eller burra upp fjädrar, om du förstår vad jag menar?

Även om paret idag har två söner och småbarnslivet gör att han tvingas ge avkall på en del av det tidigare umgänget med vänner, tycker Micke det är enormt viktigt att behålla dem och att ha fler vuxna kring barnen.
– Jag vänder mig starkt mot den politiska idén om ”kärnfamiljen”. Det är dravel. Hur länge har vi levt bara föräldrar och barn? Den största delen av historien har vi levt i flock med den äldre generationen, plus pigor och drängar. Jag tror på att ha många vuxna runt ett barn. Många vuxna kring Micke L är också bra.

Granngarden_Micke_Leijnegard_216

Jag vet inte varför, men när det är direktsändning med miljontals tittare och extrem press, då blir jag helt lugn och är mentalt hemma i tv-soffan med fjärrkontrollen i handen.

Några av Mickes lyckligaste barndomsminnen är när de fem syskonen, inklusive två hundar, trängdes i bilen för att åka landet runt för pappans predikningar. Under uppväxten hade de en gråhund och en airedaleterrier, starkast intryck gjorde dock samojeden Bessie.
– Den bästa platsen där alla ville sitta var i mitten så att man kunde se framåt. Bessie lyckades alltid finta oss och blixtsnabbt paxa den platsen. Sedan var hon omöjlig att rubba, skrattar Micke.

Bessie sprang och hämtade rätt par skor om man bad henne, berättar Micke, och hon älskade snöstormar.
– Väl ute hoppade hon som en kalv på grönbete, sprang rakt upp i en driva och lät sig bli översnöad. När vi senare oroligt tittade ut var hon borta, men så exploderade drivan och därunder hade hon legat och myst!

Att Mästarnas Mästare skulle bli en miljonsuccé var det nog ingen som trodde, allra minst Micke själv. Programformatet kom från Belgien där det aldrig riktigt slog igenom, men producenterna Olle Palmlöf och Pär Hedmark tillsammans med Micke skapade programmet som förra säsongen sågs av 2,7 miljoner tittare.
– Jag trodde att det skulle bli ett trevligt minnesprogram för äldre människor. Men sedan gick det hem hos en mycket bredare målgrupp. En OS-final i hockey ses till exempel av 1,5 miljoner …

Han tror att succén dels beror på spänningen i vem som ska vinna, dels på nostalgin av typen ”jag minns vad jag gjorde när Magdalena tog den medaljen”.
– Sedan gråter jag varje gång när jag ser utkast från klippningen där tårarna trillar på deltagare som får sina idrottsminnen återupplevda i soffan. Det berör verkligen.

Programmen spelas in under fem veckor då han måste vara alert varje dag. Många tror att SVT får pengar av de nationer där man spelar in men så är det inte, avslöjar Micke.

Han har fått chansen att studera våra största idrottsstjärnor på nära håll och visst ser han gemensamma nämnare.
– Våra största, som exempelvis Ingemar Stenmark är väldigt ödmjuka och skulle aldrig aldrig säga att de var bäst i något om de inte var säkra på att de verkligen var det. De som lyckas bäst har också förmågan att lägga ett orubbligt fokus på träning och har tyckt att det har varit roligt. Det verkar inte vara den största talangen som vinner, utan den som tränar mest.

Micke tycker sig se stora likheter inom elitbubblan.
– Det är något väldigt speciellt att från det att du är tolv år, kanske upp till att du är fyrtio, ha sovit på bestämda tider, ätit exakt mängd kalorier, försakat umgänge med vänner, kanske till och med förhållanden för att på en exakt dag, exakt tid om tre år kunna hoppa ett visst antal centimeter …Granngarden_Micke_Leijnegard_216_4

En drömdeltagare som han nu äntligen har fått att ställa upp är den personliga favoriten Peter Forsberg.
– Han är ett exempel på någon som just hade förmågan att träna lite mer än andra och därför blev så fruktansvärt bra. Han spelade så vackert, det var som konståkning med klubba.

Vissa deltagare tackar också nej eftersom de inte är beredda på att gå in i tävlingsbubblan igen.
– Utan att Börje Salming har sagt det till mig direkt, är min tolkning att han vill låta oss slippa se honom sådan han blir när tävlingsdjävulen tar över.

Nyopererade Thomas Wassberg hade tillåtelse att hoppa över vissa av momenten. Inför en hinderbana undrade Micke om han inte ville köra ändå?
– Han tackade nej med motiveringen att han skulle vakna upp efteråt och upptäcka att han hade trasat sönder knät, utan att veta vad som hänt. Så stark är de här personernas tävlingsdrift.

Micke har länge velat ta bort Nattduellen ur tävlingen. Men producenterna och publiken står på sig. Så han vägrar kategoriskt att titta på och sätter sig på ett annat ställe i närheten.
– Det är grymt att någon ska behöva åka hem på grund av den banala tävlingen. Så spännande som det verkar i tv, det är det också! Det är alldeles för spännande för mig!

 

Granngarden_Micke_Leijnegard_216_6Micke Leijnegard

Född: 1964.
Familj: Hustrun Sanna, sönerna Igor 6 år och Varg 2 år.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Håller på: Skellefteå i hockeyn.
Tittar gärna på: Härliga kvalitetsserier som House of cards eller bra dokumentärer på SVT.
Lästips: Jan Guillous ”Ordets makt och vanmakt”, P.O. Enquists ”Liknelseboken” och Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten”.

 

Det visste du inte …

Namnet Leijnegard är ett taget namn som föddes ut ett ironiskt skämt om adliga namn vid köksbordet när Micke var tio år gammal. Det är en konstruktion av föräldrarnas namn: Lars Erik Johansson Gerd Anita Dahrén. När han många år senare inledde sin journalistkarriär var det populärt att anta skribentnamn och Micke tog Lejgard. Efter ett tag tog hela familjen namnet Leijnegard.

 

Micke Leijnegard tipsar om vilka böcker du ska läsa i hängmattan i sommar.

 


Vill du också läsa?