Välj område

Trädgård Carina Larsson

Knep för snabbgroddad potatis

De flesta har säkert koll på att potatis ska groddas innan man planterar den. Oftast gör man så här, lägger dem en och en på t ex en bricka, eller som jag gjort nedan, i en tom äggkartong, och placerar dem sen ljust och i lagom temperatur.äggkartongOch det är absolut inget fel att göra så, det tar lite längre tid bara… Men sen jag upptäckte hur enkelt det är att ge potatisen lite extra skjuts i tillväxten så gör jag alltid på samma sätt; jag förodlar den i jord!rötterEfter bara nåt dygn på en fuktig jordbädd har potatisarna redan hunnit bilda små rötter och några dagar senare kommer de första bladen. Efter nån vecka ser plantorna redan ut så här!groddarOftast gör jag det riktigt lätt för mig och placerar helt enkelt ut potatisarna på ett ca 5 cm tjockt jordlager i ett lämpligt kärl (det kan vara alltifrån tomma lösgodisburkar som på bilden ovan, eller urdiskade köttfärstråg).

Den enda nackdelen med den här metoden är att potatisarnas rötter växer snabbt och kan vara lite svåra att trassla ut när man ska sätta ut knölarna. För något år sen ansträngde jag mig och vek tidningspapperskrukor till potatisarna och det var jättesmidigt! Inget rottrassel, bara att sätta ut hela klumpen med potatis, jord och kruka i landet!papperskrukaVill man göra det extra lätt och bekvämt för sig så investerar man såklart i ett färdigt potatisset med nedbrytningsbara pappkrukor och tråg.

Så, vad väntar du på? Än är det absolut inte för sent att köpa sättpotatis. Förodlar du dem dessutom på jordbädd som jag gör så dröjer det inte länge innan du har hemodlad färskpotatis att njuta av!

Carina Larsson gästbloggare Grannliv julbloggare 2015

Carina Larsson gästbloggar regelbundet på Grannliv. Hon skriver både uppskattade Nyponvillans Trädgårdsblogg om familjens ambitioner att bli självförsörjande på grönt. Här kan du läsa mer av Carina!


Vill du också läsa?