Välj område

Trädgård

Här är årets pelargon

Årets pelargon 2016 Caliente PinkBlomsterfrämjandet har utsett årets pelargon 2016 och det blev Caliente Pink, en lättskött och vacker blomma som passar lika bra i stan som på landet! Den blommar tacksamt i alla väder så valet blev enkelt.

Blomsterfrämjandet utser varje år ”Årets Pelargon” för att uppmärksamma mångfalden hos pelargonsläktet. För att få utmärkelsen ska pelargonen vara livskraftig, vacker och visa ett annorlunda uttryck än andra sorter.

Caliente Pink är en korsning mellan en traditionell zonalpelargon och en hängpelargon som har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Blommorna är nästan neonrosa och sitter på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Tittar man noga noga ser man att kronbladen har mörka streck och ett vitt öga.

Årets pelargon 2016 Caliente Pink presenteras på Nordiska Trädgårdar av Pernilla Månsson Colt

Årets pelargon 2016 Caliente Pink presenteras på Nordiska Trädgårdar av Pernilla Månsson Colt.

Sorten blommar oavsett väderlek och en stor fördel är att den är självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. Praktiskt för dem som vill ha en växt som sköter sig själv. Caliente Pink trivs bäst utomhus men under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats. Så här löd juryns motivering: ”En modern förädling, där man får det bästa av flera världar – enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är en kombination av de båda vilket speglas i ett allsidigt användningsområde.”

Läs mer:

https://grannliv.granngarden.se/tradgard/sa-planterar-du-om-din-pelargon/


Vill du också läsa?