Välj område

Trädgård Carina Larsson

Glasrabarber, en tidig favorit i kökslandet

En av mina favoriter i kökslandet är rabarber och så här års längtar jag verkligen efter den. Rabarber är gott och användbart till så mycket. Paj såklart, kräm, kompott, chutney, marmelad, saft diverse desserter och så vidare.. Listan kan bli riktigt lång!

För att kunna komma igång och skörda rabarber lite tidigare än vanligt så brukar jag driva så kallad glasrabarber. I korthet går det ut på att man tidigt under säsongen täcker över hela rabarberplantan och låter den växa i värme och mörker så att stjälkarna sträcker lite extra på sig och blir sådär härligt blekt rosaröda, mjälla och milda i smaken. När man ser att de röda knopparna börjar sticka upp ur jorden är det dags att täcka över rabarbern.knopp Jag brukar göra den enkelt för mig och ställer helt enkelt en uppochnervänd svart plastbalja över en av plantorna.övertäcktNågra veckor senare har den övertäckta rabarbern hunnit växa till sig ordentligt, medan grannplantorna som fått klara sig utan balja fortfarande knappt stuckit upp sina små skrynkliga blad ur jorden…jämförelseTitta noga på bilden ovan, två rabarberplantor av samma sort (Victoria), den högra har växt i två veckor med baljan över sig, den vänstra har knappt börjat titta upp än. Så stor är alltså skillnaden mellan driven och ickedriven rabarber hos mig. Det här knepet gör att jag kan skörda njuta av rabarber tidigt på säsongen, innan resten av plantorna hunnit vakna!skörd

Carina Larsson gästbloggare Grannliv julbloggare 2015

Carina Larsson gästbloggar regelbundet på Grannliv. Hon skriver både uppskattade Nyponvillans Trädgårdsblogg om familjens ambitioner att bli självförsörjande på grönt. Här kan du läsa mer av Carina!


Vill du också läsa?