Matiga pajer för alla smaker

En frasig, hembakad paj är den perfekta måltiden som dessutom kan varieras i all oändlighet. Här är fyra vårfräscha pajer som är utsökta att bjuda på både till vardag och fest. Eller frys in en minipaj och du har alltid ett snabbt och gott mellanmål till hands.

Granngarden_Grannliv216_Pajer_agg

Nässelpaj

Pajdeg:
3 dl fullkornsvetemjöl
125 g smör
1/2 tsk salt
1–2 msk vatten

Fyllning:
250 g ricotta
1–2 klyftor vitlök
80 g nässlor, förvällda och urkramade, alt. spenat
1 dl persilja
1,5 dl vällagrad ost, riven
salt och nymalen svartpeppar
3–4 ägg

Blanda smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vätskan och arbeta ihop en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca Ø 24 cm. Nagga pajskalet och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200 °C. Fodra pajskalet med aluminiumfolie, tryck till ordentligt runt kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, tag av folien och grädda ytterligare 5–10 min. Mixa ricotta med vitlök, nässlor eller spenat, persilja och ost. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela jämnt i pajskalet. Knäck äggen över fyllningen, krydda med salt och peppar och toppa med resten av den rivna osten. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 min, eller tills den börjar få fin färg.

Granngarden_Grannliv216_Pajer_mini

Minipajer

2 rullar kyld smördeg, à 425 g
folie- eller mazarinformar
1 ägg, uppvispat

Fyllning:
400 g kycklingfärs
1 pkt bacon
1 liten burk majs
1/4–1/2 tsk chiliflakes
1 1/2 dl grovriven cheddarost
salt och nymalen svartpeppar

Äggstanning:
3 äggulor
3 dl gräddfil
1 dl finhackad gräslök
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 °C. Rulla ut smördegen och skär ut kvadrater, ca 6×6 cm. Lägg degplattorna i formarna så att kanterna hänger lite utanför. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Stek baconet, tillsätt kycklingfärsen och fortsätt steka tills färsen är genomstekt. Tillsätt majs och smaka av med chiliflakes, salt och peppar. Fördela färsblandningen och riven ost i formarna. Vispa ihop äggulor, gräddfil, gräslök, salt och peppar och häll över. Grädda mitt i ugnen ca 25 min, sänk värmen till 175 °C efter 10 min. Pajen är klar när fyllningen stannat och pajdegen blivit gyllenbrun.

Glutenfri deg

2 paket kikärtor à 390 g
2 ägg
2 msk majsstärkelse
1 msk flytande smör
salt och nymalen svartpeppar

Skölj kikärtorna och häll i en mixer. Knäck i ägg och lägg i majsstärkelse, smör, vatten och kryddor. Kör till en smet. Bred ut kikärtssmeten i en smörad pajform med avtagbar kant (ca Ø 24 cm). Förgrädda i 200 °C i 15 min.

Granngarden_Grannliv216_Pajer_morot

Primörpaj

Pajdeg:
1,5 dl majsmjöl
2 dl majsstärkelse/maizena
100 g smör
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk vatten

Fyllning:
1 knippe späda morötter
200 g fetaost
15 cm strimlad purjolök

Äggstanning:
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl lagrad ost
salt och nymalen svartpeppar

Topping:
En näve hackad purjolök
Lite klippt krasse

Blanda smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca Ø 24 cm. Nagga pajskalet och låt vila i kyl 30 min. Sätt ugnen på 200 °C. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10–15 minuter. Koka morötterna i saltat vatten 3–4 min eller tills de känns mjuka. Låt svalna och dela större morötter på längden. Fördela purjolök, morötter och feta över pajskalet. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 20–30 min, eller tills pajen är gyllene. Ta ut och låt svalna. Toppa med purjo och krasse. Ringla över örtolja.

Örtolja

3/4 dl olivolja
1 kruka basilika
1/2–1 klyfta vitlök
salt och nymalen svartpeppar

Mixa samman ingredienserna till örtoljan och servera den tillsammans med Primörpajen.

Granngarden_Grannliv216_Pajer_lax

Lax- & spenatquiche

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 krm salt
100 g smör
1–2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g strimlad rökt lax
70 g babyspenat
15 cm strimlad purjolök
150 g fetaost

Äggstanning:
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl lagrad ost
2 msk finhackad dill
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 °C. Blanda mjöl, salt och smör i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca Ø 24 cm. Nagga pajskalet med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Ställ in i kylen 30 min. Ta ut pajskalet och tryck ner folien mot kanterna. Baka i mitten av ugnen ca 10 min. Ta ut skalet och lyft bort folien. Grädda skalet ytterligare 5–10 min. Fördela purjolök, spenat, lax och fetaost över pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll över. Grädda i mitten av ugnen ca 20–30 min, eller tills den är gyllene.

Granngarden_Grannliv216_Pajer_betor

Lammfärspaj med rödbetor

Pajdeg:
100 g smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1-2 msk mjölk eller vatten

Fyllning:
400 g lammfärs
1 hackad gul lök
1 msk smör
1 1/2 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
150 g chevré (+ 50 g till topping)
1 dl finhackad salladslök eller purjolök
3-4 tunt skivade rödbetor
1/2 msk honung
salt och nymalen svartpeppar

Äggstanning:
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 msk honung
salt och nymalen svartpeppar

Topping:
En näve sallad, valfri sort
1-2 polkabetor, eller rödbetor
50 g chevré
Några kvistar timjan

Hacka smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en pajform, ca Ø 24 cm. Nagga pajskalet och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200 °C. Stek löken mjuk och tillsätt lammfärsen. Fortsätt steka tills den är gyllene. Tillsätt salladslök, vitlök och rosmarin, fortsätt steka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Vispa samma crème fraiche, ägg, honung, salt och peppar. Fodra pajskalet med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Tag av folien och grädda ytterligare 5-10 min. Varva lammfärs, getost och rödbetor och häll över äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen 25-30 min. Servera med hackad timjan.