Välj område

Gårdens djur Elisabeth Fungby Jönsson

Dags för fårklippning

Nu är det hög tid för fårklippning här på Högagärde och många andra fårgårdar. Alla vill ha sina tackor klippta inför lamningen, som hos många infaller i april. Eftersom maken även jobbar som fårklippare krävs det lite pusslande för att vi ska få in våra egna får i tidsschemat.

Vi klipper våra får två gånger om året. Helst ganska tidigt på hösten, så att ullen hinner växa ut ordentligt innan vinterkylan kommer och i mars, så att de är rena och snygga inför lamningen och varmare dagar. Det är fantastiskt vilken förvandling det blir när de blir av med all ullen. Helt plötsligt ser man ett får och inte bara en stor ullsudd. Det blir genast mycket lättare att se hur tackorna mår, om de är i lagom hull och så ser man på ett helt annat sätt att de är dräktiga och att lamningen närmar sig.

Fårklippning Högagärde

Jag känner mig alltid så otroligt nöjd när fåren är klippta och jag står där och blickar ut över en välmående fårflock. Maken som har slitit hårt är kanske mest lättad över att det är över men jag som bara langat fram fåren och sopat ull och lagt i säckar kan känna att jag mår riktigt bra.

Fårklippning på Högagärde

Några färska fårklippningsbilder kan jag inte bjuda på idag. Istället blir det några gamla bilder på Patrik och hans fårklipparkollegor Hans-Olof och David när de hjälptes åt att klippa våra tackor vid ett annat tillfälle.

Fårklippning på Högagärde

Med den här lilla blomsterbilden på en pärlhyacint i ull, vill jag passa på att tacka för mig som gästbloggare här på grannliv. Tack för all positiv respons. Jag hoppas att du har fått en liten dos fårinspiration när jag har skrivit om förberedelserna inför lamningen, fårklippning, lammskinn och om vad man kan göra med den fantastiska men ofta bortglömda ullen.

Pärlhyacint Granngården

Lite trädgårdsinspiration har jag också hunnit bjuda på. Något smaskigt lammrecept blev det dock inte men ni ska veta att lammkött är så gott. Fortsätt gärna att följa oss på bloggen hogagarde.blogspot.se eller instagram @hogagarde nu när nästa lamningsomgång snart drar igång. Annars är ni varmt välkomna att besöka oss, alla fåren och vår lilla gårdsbutik här på Högagärde Fårgård. För mer info se hogagardefargard.se

Tack för mig och ha det så gott!


Vill du också läsa?