Välj område

Trädgård Helena Kaasik

Glädjespridande tulpaner

Innan våren kommer med sin skira ljusa grönska kan man alltid få det att blomstra inomhus i stället med tulpaner. Visserligen har det gått ett tag sedan den 15 januari då tulpanens dag ägde rum men det är nu de är som allra finast. Varför inte slå till på ett paket att förgylla hemmet med? Idag kan man få tag på riktigt fina svenskodlade tulpaner i närmaste livsmedelsbutik.

Vita tulpaner i vas

Historiskt har tulpanen haft hög status och de rödvitrandiga tillsammans med den svarta tulpanen var i 1600-talets Holland så eftertraktad att den ledde till hysteri och finanskris.

Så långt kommer det antagligen inte gå igen. Men nog är det härligt att följa hela blomningsprocessen i en vas på nära håll, från strikt och krispig knopp ända tills de torra spröda pappersliknande kronbladen faller.

Att sätta tulpaner i en vacker vas är plättlätt men vill man kunna njuta av skönheterna så länge som möjligt så finns det några enkla råd att följa.

Tulpaner i vas Grannliv

  1. Snitta tulpanerna med vass kniv någon centimeter och låt dem stå kvar i sitt omslagspapper en timme i lite kallt vatten innan du placerar dem i vas. På det sättet är chansen större att stjälkarna behåller sin spänst.
  2. Undvik att sätta vasen i direkt solljus och att ha frukt i närheten av buketten.
  3. Byt vattnet varje eller varannan dag så håller de längre.
  4. Vill man ha stöd till tulpanstjälkarna kan man placera fina kvistar mellan blommorna. Lind, vide, syren, forsythia och kastanj är några exempel men det går egentligen att ta det man har tillgång till i sin trädgård.
  5. Om man vill ha kvar blommorna trots att de börjar gulna i bladen och kronbladen börjar torka, plocka då bort dessa ur vasen efter hand. Du kan också snitta om och placera enstaka fräscha blommor i smala höga vaser eller klippa av blomställningar och lägg på ett fat som en flyktig men vacker dekoration.

Tulpaner Grannliv

Foto: Blomsterfrämjandet

Helena KaasikHelena Kaasik är frilansjournalist, stylist och fotograf. Sedan 2013 driver hon trädgårdsbloggen Greenheart.nu tillsammans med Maria Sånge. Helenas specialområden är trädgårdsodling, design och heminredning. Under några veckor framöver kommer hon att gästblogga här på Grannliv. Det kommer att handla om växter, odling och vad man kan göra så här års för att lugna ner de ivriga odlingsfingrarna.


Vill du också läsa?