Välj område

Gårdens djur Elisabeth Fungby Jönsson

Gör en vacker vårkrans av ull

Vårkrans av ull

Att arbeta med kardad ull är förvånansvärt lätt och den behöver inte alltid tovas. Vill man göra snabba och roliga pyssel är det bara att vira ullen runt kransen, krukan, blomstjälkarna eller vad det nu är som ska dekoreras. Skippa vassa nålfiltningsnålar och slabb med såpvatten och låt kreativiteten flöda.

Än är det inte riktigt vår ute och i väntan på att det blir dags för vårplanteringar gjorde jag en vårkrans till ytterdörren. En ullkrans av den här sorten, har ungefär samma hållbarhet som en krans av buxbom eller mossa men känns mycket mer vårlik. Vill du ha en mer hållbar krans rekommenderar jag att du tovar istället. Jag dekorerade min krans med pärlhyacintlökar som håller sig förvånansvärt länge om det är ”lagom” kallt ute.

Vårkrans av ull

Du behöver:

  • En kransstomme av till exempel halm.
  • Kardad ull, gärna Gotlandsull som är glansig och lätt att forma.
  • En kruka med pärlhyacinter eller påskliljor
  • Dekorationsnålar eller ståltråd.
  • Vackra dekorationsband av ull eller andra material. Jag har använt tunna chiffongband och handspunnet garn.
  • Fjädrar, träskyltar och annat pynt.

Vårkrans av ull 

Gör så här:

  1. Gör cirka 10 cm breda remsor av den tovade ullen som du sedan virar runt kransstommen. Sträck lite i ullen stryk över den med händerna i samma riktning tills den sitter fast. Själva grejen med tovning och spinning är att ullfibrerna hakar i varandra men här slutar vi lite innan.
  2. Ta ur vårlökarna från krukan, avlägsna jorden och spola lökarna rena. Fäst dem med långa dekorationsnålar eller ståltråd.
  3. Dekorera med fina band, fjädrar, fåglar eller kanske en liten välkommen-skylt.

Vårkrans av ull

Lycka till!

Elisabeth Fungby JönssonElisabeth Fungby Jönsson driver Högagärde Fårgård utanför Bodafors, ihop med maken Patrik  och bloggar om ull, lamm och trädgård. Hon bloggar också på hogagarde.blogspot.com och du kan följa henne på Instagram @hogagarde

 


Vill du också läsa?