Välj område

Personligt

Renée Nyberg om kärleken till hunden Charlie och Stockholms skärgård

Granngarden_Granngarden_Renee_Nyberg_116Nyfikenhet och mod. Två egenskaper som gjort Renée Nyberg till en av Sveriges mest uppskattade programledare. Grannliv träffade henne för att prata hund och om hur skärgården har botat hennes största rädsla.

Nästa gång du ser programledaren Renée Nyberg på tv kan du föreställa dig henne med en hund på huvudet. Det är nämligen inte långt ifrån sanningen om hur det faktiskt ser ut de flesta morgnar hos familjen Nyberg-Hellenius. Hunden heter Charlie och är familjens mest ludna och älskade fyrfota medlem, en korsning av lagotto romagnolo och cocker spaniel.
– Han brukar komma upp på natten och lägga sig på och runt mitt huvud. Ofta har jag en tass i ansiktet när jag vaknar. Eftersom jag sover tungt och inte störs älskar jag det myset, men jag tror inte David skulle klara det lika bra, skrattar Renée.

Få par har en bredare förankring hos tv-publiken än David Hellenius och Renée Nyberg, båda programledare på TV4. David är känd från humor­programmet Hey baberiba, och populära Let’s Dance och Hellenius Hörna, Renée från tittar-succéer som Rosa Bandet-galan, reportageprogrammet 45 minuter, Bytt är bytt och just nu aktuella Renées Brygga.

Om man tror på talspråket ”sådan husse sådan hund” är man nog inte helt fel ute när det gäller Renée. Precis som Charlie har hon en charmig värme och nyfikenhet, men samtidigt en reservation och tydlig integritet. Kombinationen har gjort henne till en av våra populäraste tv-profiler. Hon har nominerats ett otal gånger till årets programledare på Kristallengalan och hon vann priset 2007, samma år som hon intervjuade den då efterlysta eko-brottslingen Joachim Posener.

Charlie är en sådan otrolig linslus!

Jag saknar någon slags spärr tror jag. Det är nästan som att jag söker situationer där jag inte riktigt vet om jag ska klara det.

Efter många år som sambo gifte sig Renée och David sig i Thailand 2009 med de tre barnen och den närmaste familjen samlad. Något år senare kom Charlie till familjens radhus i Bromma och han vaktar dörren noga när vi kommer på besök. Svansen avslöjar honom dock – skällandet var nog mest ett hej. Renée viftar vant bort honom och Charlie kastar en skeptisk blick på oss innan han stolt följer matte i hälarna in i huset.
– Han gör alltid så där. Men även om han skäller kaxigt nu är han sen ganska blyg och går inte direkt fram till främmande, vilket är bra. Särskilt skönt är det när det gäller andra hundar ute på promenaden. Då håller han sig i bakgrunden tills han vet att han kan lita på dem.

Det småregnar ute och vinter-Stockholm bjuder på en rå kyla, kanske inte det mest inbjudande promenadvädret. Men för snart treåriga Charlie är det inget bekymmer. Hans tjocka och sidenmjuka päls håller honom varm.
– Jag ska erkänna att jag var lite nervös kring det där med promenader i ur och skur innan vi skaffade hund. Kommer vi att orka? Men det har aldrig varit ett problem. Jag tycker att det är supertrist att gå utan Charlie, när han är med blir det alltid roligt. Sedan är han den i familjen som är mest morgontrött, så man behöver inte stressa ut i ottan direkt …

Granngarden_Granngarden_Renee_Nyberg_116_2

Har ni pratat klart snart så att vi kan gå? Charlie och Renée älskar båda att gå på upptäcktsfärd över stock och sten.

Renée är mitt uppe i förberedelsen och inspelningen av en ny tv-serie på TV4 till hösten. Samtidigt är hon aktuell i rutan med Renées Brygga, programmet där en grupp gäster bjuds in att spendera dagen i Stockholms skärgård. Där har Charlie redan blivit en kändis.
– Han är en sådan otrolig linslus! Så fort kameran ska till att börja filma kommer han och lägger sig vid mina fötter, precis så att han syns i bild. En ogenerad narcissist!

Mycket riktigt. Charlie sitter lydigt kvar tills alla bilderna är tagna och vi är klara att följa med ut på en av dagens promenader i skogen intill. Kanske kan han hitta en rolig pinne?

Förutom en inkallningskurs har det inte blivit andra hundutbildningar ännu, berättar Renée. Men både hon och David är uppväxta med hund, så lite av vanan sitter i. I hennes föräldrahem fanns den långhåriga taxen Robin. Paret hade pratat löst om att skaffa hund, en idé som inte minst barnen stöttade vilt, men längre än så hade de inte kommit i tankarna.
– Man ska aldrig köpa en hund på infall. Det gäller att tänka efter vilken ras som passar ens livssituation och arbetsinsats, kontakta uppfödare, fundera och planera. Men… säger Renée allvarligt innan hon brister ut i ett gapskratt… så gjorde inte vi!

Granngarden_Granngarden_Renee_Nyberg_116_1

En dag träffade hon nämligen på en granne som var ute och gick med Charlies syster.
– Jag sprang hem och hämtade barnen för att de skulle få se. Det var den mest fantastiskt söta hund jag hade sett! Tom och Leo kom sedan hem och tjatade på David, men han sa nej. Nej, vi ska inte ha någon hund just nu.

Dagen efter ringer det i Renées telefon. Det är David som berättar att han hade varit ute med bilen och stött på samma valp, därefter ringt direkt till uppfödaren på Ekerö och hört att det fanns en valp kvar.
– Jag skyllde på att yngsta sonen Leo hade blivit sjuk och ställde in alla möten. Sedan åkte jag och David till uppfödaren och där stod han, Charlie, ensam i ett hörn och då var det klart! Någon dag senare åkte hela familjen och hämtade honom.

Charlies sällskapssjuka sida är hans främsta egenskap tycker Renée.
– Jag undrar om han inte ibland tror att han är människa. Han kan sätta sig på sin hundkudde i köket med ryggen lutad mot väggen och titta på oss. Han förstår allt och är den första att trösta om någon blir ledsen. Då tittar han en djupt i ögonen med en blick som säger att han förstår. Sedan får man pussar, säger Renée samtidigt som hon borrar in fingrarna i Charlies päls som njuter av kliet.

Att han tycker om att vara med är praktiskt, inte minst på inspelningar där han smälter in och bidrar till den goda stämningen. I somras spelades den andra säsongen in av Renées Brygga.
– Det är samma produktionsbolag som gjorde Mia Skäringers Mia på Grötö. När hon själv valde att kliva ur den serien fick jag frågan, eftersom de vet att jag är mycket i Stockholms skärgård. När jag fick förtroendet att göra en andra säsong blev jag jätteglad eftersom det här är en av de roligaste serier jag har gjort.

Granngarden_Granngarden_Renee_Nyberg_116Programmet bygger på samtal med gästerna, mer än intervjuer. Formen gillar hon eftersom gästerna känner sig avslappnade vilket leder till intressanta diskussioner. En av de starkare berättelserna hon fick höra denna säsong var stylisten Jonas Hallbergs om att växa upp med en tablettmissbrukande mor.
– Jag vet inte hur mycket som vi kommer att få med i programmet, men jag blev väldigt gripen av hans barndomsöde. Att aldrig mer höra från pappan och brodern sedan de flyttade, hur han höll koll på mammans medicinering, tvätten och hemmet. Räddningen för honom blev att fly till den lokala resebyrån där han tittade i kataloger och fantiserade ihop drömresor som han och mamman aldrig skulle ha haft råd med. Idag reser han över hela jorden i sitt jobb.

I dessa dagar är tv-branschen i stor förändring eftersom linjärt tv-tittande försvinner mer och mer. Som en etablerad person i branschen är kanske inte chansen så stor, men om hon skulle tvingas att sluta med tv finns ingen risk att hon blir sysslolös. Renée har tidigare varit säljare av charkprodukter, haft grossistföretag, eget produktionsbolag och inredningsbutik. Flera gånger har hon kastat sig in i nya saker med ett mod som kännetecknar hennes person.
– Jag saknar någon slags spärr tror jag. Det är nästan som att jag söker situationer där jag inte riktigt vet om jag ska klara det. I vissa lägen gränsar det till naivitet, men oftast har det hjälpt mig genom livet. Vad är det värsta som kan hända, brukar jag fråga mig? Man kan tro att jag är karriärist, men jag är extremt lustdriven. När lusten försvinner söker jag nya äventyr.

Renées pappa gick bort i cancer 2001, brodern bor i Göteborg. Det är kanske just därför drömmen om en storfamilj växt sig allt starkare med åren. Familjens hus i skärgården har aktualiserat den.
– Den enda stora rädslan som jag haft är att dö. Men därute kan jag bli gammal. Där kan, om det nu blir så för livet har ju inga garantier, barn och barnbarn samlas i framtiden. Det tror jag har gjort att den rädslan nu äntligen har börjat försvinna ur mitt liv.

Läs mer i senaste numret av Grannliv.

Renée Nyberg

Bor: Bromma.
Yrke: programledare.
Ålder: född 1966.
Familj: maken David, barnen Emma 20 år, Tom 15 år, Leo 9 år och hunden Charlie ”Chabo”, ”Challe” eller ”Bananen” 3 år.
Bästa leken: att göra härliga upptäcktsfärder över skog och berg på skärgårdsön.
Aktuell: ny säsong av Renées Brygga på TV4, torsdagar 21.00.

 

SkärgårdsbitenGranngarden_Granngarden_Renee_Nyberg_Fakta_116

Som liten fick Renée vara en vecka varje sommar i Stockholms skärgård tillsammans med dagmamman i hennes barndomshem. Sedan dess har hon haft en särskild förälskelse i den miljön. Som tjugofemåring, innan sitt första egna boende, köpte hon ett hus på Tynningö i skärgården till hennes föräldrars stora förskräckelse. Det var ett ruckel utan toalett. När hon och David tillsammans med mäklaren för första gången klev upp på 1800-talspunschverandan i deras nuvarande skärgårdshus började hon gråta. Hon förstod inte varför förrän senare, men det påminde så mycket om just dagmammans gamla hus vilket fick känslorna hos sexåringen inom henne att välla upp. Platsen talade till henne. Drömhuset blev deras.


Vill du också läsa?