Fame dräktig med valpar

Gårdsbackens Dalwhinnie, ”Fame” är med största sannolikhet dräktig och i skrivande stund är hon inne på 25:e dräktighetsdagen.

Fame, som i vanliga fall alltid står och trampar av iver medan jag skopar upp hennes mat, visar numera inte det minsta tecken på aptit, det är ett dräktighetstecken gott som något för oss. Hon har dessutom blivit mer bekväm, lite trindare om magen och vi har sett de karaktäristiska flytningarna som kan visa sig efter några veckors dräktighet.

gardsbackend2
Fames mage börjar redan nu att kännas lite trindare än normalt och hennes spenar har svullnat en aning…

Man blir förundrad över att ett valpfoster utvecklas så pass fort som det gör i tikens mage. På bara 63 dygn efter att tiken blivit parad så är fostren redo att möta världen i dagsljus. Om bara några dagar har Fame gått halva tiden av sin dräktighet, då hon parades den 7:e januari.

gardsbackend3
Fame myser tillsammans med husse i soffan. För oss är det en självklarhet att skämma bort henne lite extra under hennes dräktighet.

Det är svårt att veta, de första veckorna efter parning, om tiken tagit valpar eller ej. Det först nu, efter nästan fyra veckor som vi känner oss relativt säkra på att det verkligen finns småttingar där inne i finaste Fames mage och vi kan börja ställa in oss på att möta ett nytt gäng valpar på Gårdsbacken.

gardsbackend4
Fame i mitten tillsammans med två ”valpar” från hennes tidigare kull, Lime och Lad.

Vi tar hand om Fame på bästa sätt under hennes dräktighet. Vi ger henne ett foder, Royal Canin HT 42d, som vi vet försörjer både henne och valparna med den näring de behöver. Vi ger henne dessutom en lugn miljö, fri från stress och hon får den aktivering hon behöver för att må bra. Vi är däremot övertygade om att hon utnyttjar situationen, för hon blir mer och mer bekväm av sig, fast det bjuder vi gärna på, hon har oss runt sitt lillfinger.

gardsbackend5
Vi utfodrar Fame med Royal Canin HT 42d, ett dräktighetsfoder som innehåller allt en dräktig tik behöver.

Det finns några sätt att ta reda på om tiken är dräktig, om man vill det. Ett alternativ är, om man är en erfaren veterinär eller uppfödare, så kan man efter tre till fyra veckor försiktigt undersöka tikens buk med händerna och därigenom känna fosterblåsor. Man kan även efter drygt tre veckors dräktighet, genom ultraljud se fostren eller så kan man tidigast efter fem veckor röntga för att se hur många valpar som gömmer sig där inne i tikens mage. Efter fem veckor är fostrens skelett tillräckligt utvecklat för att fastna på röntgenplåten.

Personligen så väljer vi inget av dessa alternativ, vi vet att Fames mage kommer att bli rundare i takt med att fostren växer och valpningen närmar sig och den sista tiden så kommer vi att kunna känna att valparna rör på sig, det räcker för oss.

Nu följer en ytterst spännande tid hos oss på Gårdsbacken. För tillfället så är det inte så mycket som tyder på dräktighet, förutom Fames matvägran, hennes bekvämhet och de flytningar vi märkt av, men ganska snart så kommer de embryon som bor i Fames mage mer och mer att likna en hund och börjas då att kallas foster. Pälsen börjar växa omkring dag 45 och vid vecka sju så kan man börja känna fosterrörelser genom bukväggen. Oh, vad vi har mycket att se fram emot.

gardsbackend1
Vi har läst SKK’s uppfödarutbildning och de böcker vi skaffade under utbildning är till stor nytta nu när det planeras valpar på gården igen. I valpningsboken av Anne-Sofie Lagerstedt så kan man läsa, bland mycket annat, om ett valpfosters utveckling…

I övrigt så vill vi på Gårdsbacken tacka för den här gången på Grannlivsbloggen. Vi hoppas att få återkomma framöver och berätta hur det gick för Fame med valpningen.

Vill ni följa oss på Gårdsbacken så är ni varmt välkomna att titta in på vår facebooksida och inom kort även vår nya hemsida med blogg. Ha det bra så länge och sköt om er.