Parningen

I mitt tidigare inlägg, tog jag upp några checkpunkter att tänka på inför parningen av tik och hanhund och jag sammanfattade inlägget med; det är inte bara att para. Med de orden tänker jag bland annat på hur knivigt det kan vara att pricka in rätt dagar att para tiken på, själva höglöpen. Det kan skilja på tiken från ett löp till ett annat och givetvis så varierar det mycket även från tik till tik.

gardsbackenp2
Kelliegårdens Fox & Gårdsbackens Dalwhinnie ”Fame”

Vi på Gårdsbacken har en liten uppfödning av Border Collies och vi har precis parat vår sexåriga mycket kära tik, Gårdsbackens Dalwhinnie ”Fame”. Om det visar sig att Fame blivit dräktig så är det hennes andra kull valpar och vi har använt samma hane, Kelliegårdens Fox, vid denna parning, som vid den förra.

gardsbackenp1

Eftersom vi är så goda vänner med Fox husse och matte så hade vi fått förtroendet att låna hem Fox under de dagar Fame förmodades vara i höglöp och vi tycker att det var mycket bra att få göra det. Då fick Fame och Fox umgås i lugn och ro och själva bestämma när tiden var rätt för parning. Man kan ofta läsa att tiken bör tas till hanhunden på grund av att tiken kan hävda sitt revir på hemmaplan och att hanen måste känna sig trygg, men för vår del var vi varken oroliga för att Fame skulle hävda revir eller att Fox inte skulle känna sig trygg hos oss på Gårdsbacken. Fame tog emot honom med öppna armar, ja eller öppna tassar…

gardsbackenp5
Både Fox och Fame inviterar till parningslekar

Det var sent på kvällen när vi kom hem med Fox och jag tog med honom och Fame på en promenad. Jag hade Fox kopplad för att inte riskera att de skulle para sig utomhus i kylan som för tidpunkten var neremot 30 grader kallt. Det hade inte varit så lyckat. Dessutom var jag ensam med hundarna och vi ser helst att två personer är med vid själva parningen, på grund av att när tiken och hanen hänger fast vid varandra så kan man med fördel vara en som håller tiken och att den andra håller hanhunden.

gardsbackenp3

Fame och Fox hade bara ögonen för varandra under promenaden och jag började misstänka att vi faktiskt hade prickat in höglöpen. Hennes blödningar hade övergått i ljusröda flytningar och vulvan såg ”stor och mjuk” ut. Hon var inne på dag 12 i löpet och vanligtvis så beräknar med höglöpet mellan 12:e och 16:e löpdagen.

Under de dagar som Fox var på besök hos oss så uppvaktade de varandra flitigt och utförde parningslekar. De gillar verkligen varandra och det ser vi som en stor fördel. Det är klart att man inte vill och absolut inte ska para ihop tikar och hanhundar som inte trivs med varandra.

gardsbackenp6

När jag kom in från vår promenad så satte jag Fame och Fox i var sitt rum, men ganska snart skulle jag inse att det inte var populärt, båda två gnydde och gnällde från var sitt håll och det gjorde att jag fick väcka Danne som lagt sig för natten och berätta för honom att hundarna var väldigt intresserade av varandra och måste få träffas.

gardsbackenp4
Fame är i höglöpen och viker svansen…

Det tog inte mer än en minut förrän vi släppt ihop dem i köket som de parade sig och fastnade ihop. Vi pratade lugnande med dem båda för att de skulle stå så still de bara kunde. Det kan göra ont både för tiken och hanhunden så är det av stor vikt att de står stilla så att ingen skadas. Man ska absolut inte försöka sära på dem. Fame och Fox hängde i en halvtimme, det kan variera allt från ett par minuter upp till en timme. Nu har inte tiden för hängningen någon som helst påverkan på resultatet av parningen och det behövs nödvändigtvis inte att en hängning kommer till stånd för att en tik ska bli dräktig. Eftersom spermierna överlever minst ett par dygn i tiken, är det därav vanligt att man låter hundarna para sig med en dags mellanrum.

gardsbackenp10

Fame och Fox parade sig totalt tre gånger och allt vi kan göra för stunden är att hålla tummar och tassar på att Fame nu är dräktig. Efter femton till tjugotvå dagar efter befruktningen så fäster äggen vid livmoderväggen och en moderkaka bildas vid varje foster. Här kan tiken bli illamående och tappa aptiten och det kan vara de första tecknen på dräktighet. Eftersom Fame alltid äter med mycket god aptit så skulle det bli märkbart om hon skulle ignorera matskålen under den här perioden.. Låt oss hoppas…!!!

gardsbackenp8
Nu kan vi bara hålla tummar och tassar på att det blir valpar…

Profilbild-paula-limePaula och Dan på GÅRDSBACKEN gästbloggar regelbundet på Grannliv om deras liv på gården, djuren, deras kennel och Hundcenter. Här kan du läsa andra inlägg av PAULA. Vill du läsa mer av dem besök deras egen blogg GÅRDSBACKEN eller deras FACEBOOKSIDA.