Draghundar för snabba skidturer

Grannliv_Granngarden_Draghund-415För oss hundägare kan vintern ofta upplevas som jobbig med våta tassar och pälsar. Men för draghundar som Soya och Java är det årets höjdpunkt. Nu ska de äntligen få komma ut i spåret med husse Mattias!

Kyla och snö betyder högsäsong och att en lång väntan äntligen är över. I alla fall för Mattias Höglin och hans två vorsteher Soya och Java.
– Sommaren är en enda längtan efter vintern då vi kan ge oss ut i skidspåren igen, säger Mattias som vid sidan om sitt jobb på Granngården i Östersund är en hängiven draghundsförare.

Svenska Dragsportsförbundet har idag omkring 4 000 medlemmar men uppskattningsvis åker betydligt fler. Under vintern arrangeras en rad tävlingar i både elit- och amatörklass. För Mattias del handlar det om att förena två av sina främsta intressen: hundar och längdskidåkning. Under vintern deltar han som amatör i nordisk stil, en sport med långa traditioner.
– I min bekantskapskrets har vi alltid åkt skidor med hund. Det är roligt och en bra träning för både mig och mina hundar. Att träna och tävla tillsammans med andra har blivit en rolig grej.

Så ofta han kan åker Mattias ut i skidspåren och tränar med sina hundar och ofta tränar de med andra på draghundsklubben i Östersund.
– Hundarna agerar annorlunda i grupp. De blir starkare, mer dragvilliga, fokuserade och mer tävlingsinriktade när de ser en konkurrent springa förbi. Därför är det bra att träna med klubben också.

Ofta blandraser på elitnivå
Mattias berättar vidare att de som kör draghundar på elitnivå oftast har en blandras vilket ger dem speciella egenskaper.
– Mina hundar är i första hand jakthundar. Skidåkningen handlar om att de ska må bra och ha roligt. De blir lyriska när de märker att vi är på väg ut i spåret och det är framförallt för deras skull jag kör. Att jag får åka skidor och få bättre kondition är en bonus.

Kan vem som helst åka skidor med hund?
– Snö är mjukt att springa på och därför snällare mot hundarna än till exempel asfalt. Finns det bara spår där du får åka med hund är det en jättebra konditionssport för både dig och dina hundar.

Årets höjdpunkt är Vindelälvsdraget, en fyrtio mil och fyra dagar lång stafett längs Vindelälven.
– Det är draghundstävlandets motsvarighet till Stockholm Marathon. Hundratals åkare och tre gånger så många hundar samlas. Det är stort tryck, mycket ljud, stökigt, stimmigt och en fantastisk stämning.

Klipp från youtube-använden Mastenlives Vindelälvsdrag 2013: