Välj område

Vildfågel

Jordnöten favorit hos småfåglarna

jordnotfagelmatareorient5

Granngårdens nötmatare Orient är ett enkelt sätt att mata småfåglarna med jordnötter. Mataren passar alla typer av nötter och finns i tre olika storlekar och färger.

Jordnöten är älskad av både människor och fåglar. Få växter är så energirika och används så brett i matlagning över hela världen. Ändå är botanikerna osäkra på varifrån den egentligen har kommit…

Botanikerna tror att jordnöten ursprungligen kommer från Brasilien. Men arkeologerna kliar sig i huvudet över det eftersom man har hittat 5000 år gamla jordnötsrester i Kina, fastän man inte började odla nöten där förrän på 1900-talet. Troligen har det funnits väldigt tidiga kontakter mellan kontinenterna, men man vet inte riktigt hur.

jordnotfagelmatareorient1 småfåglarna Grannliv Granngården jordnötterIdag finns jordnöten dock inte vilt växande någonstans i världen. I strikt mening är det ingen nöt, utan ett frö som bildas när ärtväxtens blommor böjer sig ner mot marken där frukterna växer till sig i jorden, därav namnet.

Efter att baljan har borrat ned sig i jorden bildas två till fem jordnötter med ett tunt jordbrunt innerskal. Den odlas över hela världen i subtropiska och tropiska klimat. Växten trivs i lätt, kalkrik och sandig jord där baljorna enkelt kan ta sig ned. De flesta jordnötterna som säljs i Sverige kommer från USA.

jordnotfagelmatareorient4 småfåglarna Grannliv Granngården jordnötter jordnotfagelmatareorient2 småfåglarna Grannliv Granngården jordnötterMed en fetthalt på 50% tillhör de de mest energirika växterna och älskas av fåglarna som behöver all hjälp de kan få när vintern blir bister. Nötälskande fåglar är till exempel blåmes, gråsparv, grönfink, nötväcka, pilfink och större hackspett.


Vill du också läsa?