Välj område

Hus & hem Johannes

Rödbetsbiffar med trattkantarellsås

nr2 hösttemaDSC_8065 rödbetsbiffar grannliv granngården

Det här är en rätt vi lagar varje höst och längtar efter. Den ger allt en hösträtt kan begära, en blandning av jord, sött och syrligt med en härlig tung svampgräddsås.
 
Rödbetsbiffar
Ingredienser

500 g färska rödbetor rivna på det fina på ett rivjärn
1 liten rödlök också den riven på det fina
1/2 tsk nymortlad svartpeppar
1 tsk  örtsalt
4 msk kikärtsmjöl
3-4 msk potatismjöl
1 rund kakform som du kan lägga ner rödbetsblandningen i och pressa till en rund liten biff. Funkar jättebra med ett falafeljärn om du får tag på ett. Vi gjorde biffarna ca 1cm tjocka
1 liten chevreost
Honung
Gärna ramslöksolja

Gör så här: Riv rödbetor lök och blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i 10-15 min. Blanda igen och tryck därefter ut biffar på 1–2 cm tjocklek på en skärbräda. Mikra därefter biffarna i en mikrovågsugn först på effekt 50% i 1 min och sedan i effekt 80% i 1 min (750W mikro). Detta gör att biffarna sätts samman och blir fastare och därmed lättare att hantera, för den som inte vill använda mikro så går det att lirka ner dem i en panna med rapsolja och få till det lika bra. Använd i så fall en tunnbladig smörkniv med lite olja på så går det lättare.

Hetta upp en stekpanna med rikligt med rapsolja (så att det täcker botten). Stek rödbetsbiffarna 5–8 min på varje sida på nästan full effekt, de ska bli knapriga på ytan. Ringla ramslöksolja över dem när de är färdigstekta och flytta över dem till en ugnsfast form.

Bred på lite honung på varje biff och lägg därefter på en tunn skiva chevre ost på varje biff.  Sätt in formen längst upp i ugnen på 275 grader och på grill och gratinera i ett par minuter så att osten får färg (man måste nästan sitta och titta för det går så fort). En brännare går också bra att använda om man inte gillar dramatiken…

Trattkantarellsås
Ingredienser:
2 nävar torkade trattkantareller
1 medelstor gul lök finhackad
1/2-1 dl  mörkt öl
1,5 tsk  grönsaksbuljong
1-2 tsk vinbärsgelé
3dl grädde
Några nypor örtsalt
En klick smör

Gör så här: Lägg två nävar torkade trattkantareller i en bunke med kallt vatten och låt stå i 10-20 min. Finhacka löken och fräs den genomskinlig i rikligt med rapsolja.  Låt trattkantarellerna rinna av och finhacka dem och fräs i hop med löken, klicka gärna i en klick smör. Tillsätt ölen efter ett par minuter och låt det puttra så att ölen verkligen kokar in i löken och svampen, så att vätskan reduceras. Häll därefter i alla ingredienser i pannan och häll sedan över det i en tjockbottnad kastrull. låt det puttra på medel/hög värme och vispa då och då. När du tycker att såsen har lagom konsistens är den klar. Smaka  av med lite salt och vinbärsgele ( om det behövs)

Rotsaker i ugn
Ingredienser:
Potatis
Kålrot
Gul och röd lök
Vitlök
Några kvistar timjan, örtssalt, vitlökssalt och rosmarinsalt ( färska eller torkade örter går lika bra)
Ramslöksolja
Rapsolja

Gör så här: Dela lökarna i fyra delar, klyfta potatisen och kålroten i tunna klyftor och skala vitlöksklyftorna. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt. Häll på kryddor och salt och ringla över rikligt med olja och ugnstek dem i mitten av ugnen på 225 grader. Ta ut plåten efter ca 20min och rör om försiktigt med en stekspade så att så många grönsaker som möjligt får chansen att bli knapriga.

Stekt zucchini: Dela en 20 cm zucchini i två delar och klyfta upp den och salta den. Stek den sedan hårt i rapsolja så att den får en bränd yta ( gäller att inte vända den för tidigt, man får bara en chans). Lägg upp zucchinin och ringla ramslöksolja över den, gapa, blunda och njut.

Att sota tomater: Hetta upp en panna och låt den vara torr, lägg delade tomater i den och låt dem ligga så länge du bara vågar, stjälp upp och garnera.

Vill ni veta mer om oss, odlingstips eller vegetariska recept – välkomna att kika in på Farbrorgron.se.

johannestheresfarbrorgronJohannes och Theres, personerna bakom Farbror Grön, gästbloggar regelbundet för Grannliv om stadsodling, mat och kretsloppstänkande. Vill du läsa mer av dem, gå in på deras blogg Farbror Grön, eller Takfarmen. Provläs deras bok Alla fingrar gröna här.


Vill du också läsa?