Välj område

Häst

Så väljer du rätt ridkläder i höst

stallkläder Johanna Finnell och halvblodsvalacken Affe Covalliero-jacka Granngården grå ridbyxan Covalliero ridstövlar

RÄTT KLÄDDA. Johanna Finnell och halvblodsvalacken Affe är rustade för en skön höst i stallet. Johanna har en lång grå Covalliero-jacka med dragkedja både fram och bak från Granngården. Nedtill den grå ridbyxan från Covalliero med silikon vid knät och lycra i benslut. Ridstövlarna Grönland är varmfodrade med dragkedja på utsidan. Under jackan passar den grå stickade tröjan Lara från Covalliero. Affe är snygg i grått/turkos grimma- och grimskaftset.

Höst i stallet. Krispig luft, sköna uteritter i en färgsprakande natur och en nytändning efter sommaren. Men också regn, leriga ben och dammiga hästar som börjar sätta vinterfäll. Höstvädret ställer extra krav på bra ridkläder.

Johanna Finnell vet hur viktigt det är med rätt funktion på plaggen för att underlätta vardag, träning och tävling – både som hobbyryttare eller med häst som yrke. Samtidigt gillar hon att matcha och vill att det ska se snyggt och prydligt ut.
– Jag har hållit på med hästar hela mitt liv. Som sexåring började jag på ridskola och fick en egen ponny när jag var 13 år. När jag var 16 gick jag över till stor häst. Under en tid jobbade jag också i stall, som hästskötare på Mosslunda Dressyrstall i Skåne och på Hogsta på Lovön i Stockholm. Att hålla på med häst är en livsstil och det blir många timmar i stallet. Självklart är det viktigt med kläder som funkar, är bekväma och som man trivs i.

Johanna grimma och grimskaftset Granngården stallkläder Johanna hobbyryttare fyxen Affe kläder stall stallkläder

 

I dag är Johanna hobbyryttare och ägare till fuxen Affe som står uppstallad på Hogsta utanför Stockholm. Tillsammans har de tävlat upp till MSV:A i dressyr.
– Jag väljer kläder beroende på situation, när det är träning för instruktör vill jag att det ska se snyggt ut. Gärna lite mörkare färger och material som är lätta att torka av och som inte drar till sig smuts och hästhår. När jag tränar kanske jag väljer en snygg piké eller en smidig, tunn ridjacka. Det är roligt att matcha färgerna med hästens utrustning, det ska se prydligt ut.

Bekväma ridkläder
Den mesta tiden i stallet är ändå vardag och egen träning och då är klädernas funktion viktigast.
– Ridbyxorna måste vara bekväma och sitta bra, jag har nästan alltid ridbyxor i stallet, även när jag inte ska rida. När jag rider har jag hellre kortare jackor eller fleece men en parkas är skön att ha när man står i ridhuset eller jobbar i stallet. Mitt favoritplagg i stallet är en fleece eller tunn jacka med dragkedja som är lätt att ta av och på.

Smarta funktioner i form av bra fickor gör livet i stallet smidigare.
– På ridbyxorna behöver jag inga fickor men jackan måste ha bra fickor så att man kan ha med sig sockerbitar och mobilen.

Väl godkänt för höstkollektion
Johanna ger Granngårdens nya höstkollektion med ridkläder mycket väl godkänt.
– Ridbyxorna är väldigt sköna och alla plaggen funktionella och genomtänkta. Stövlarna kan man ha både när man rider eller jobbar i stallet. Jag tycker att det är roligt med färgerna som går igen och det ser snyggt ut. Dessutom passar Affe väldigt bra i sin fina grimma.

Så klär du dig rätt för höststallet

Lager på lager – Ha plagg som andas så att du inte blir svettig när du rider och sedan kall när du ska jobba i stallet. Det ska vara enkelt att ta av sig när man blir varm och lika lätt att klä på sig när man blir kall.

Slittåliga kläder – Ridning och stallarbete sliter hårt på plaggen. Bra kvalitet och material som inte går sönder är ett måste.

Smutsavvisande – Under hösten är det extra smutsigt i stallet med blöta och leriga hästar och täcken. Jag väljer helst kläder som är lätta att torka av och som inte drar till sig smuts.

Bekvämt – Det är viktigt att kläderna har bra passform och är smidiga. Det får inte skava eller störa när man rider. Om man ska kolla när någon rider måste man ha varma kläder, ridhus är alltid kalla.

Här hittar du fler nyheter bland höstens ridkläder!

 


Vill du också läsa?