Linda Lindorff om mod och kärlek

Granngarden_Linda_Lindorff

Virvelvinden från Vilhelmina har i tio år tagit svenska bönder och svenska folket till sitt hjärta – och kärleken är besvarad. Succé efter succé som programledare gör henne till en av våra mest älskade tv-profiler. En stjärna som strålar på riktigt.

Vissa människor har ”Det”. Det där som gör att andras intresse väcks, något slags energi börjar flöda och situationen upplevs meningsfull. Denna gåva, som är så svår att förklara men känns direkt, kan användas på många olika sätt. Vissa lyckas till och med förmedla den genom en tv-skärm.

Fast en del av stjärnorna som strålar i tv, de slocknar direkt kameran stängs av. Det vet alla som jobbar med tv-produktion. Linda Lindorff däremot – hon strålar på riktigt.
– En producent sa en gång att jag borde ha ”presens” i andranamn, att det var nåt med mig som gjorde att det kändes att jag verkligen upplevde stunden. Vilket gjorde mig väldigt glad och stolt att höra. Vissa saker människor säger till varandra fastnar ju på ett speciellt sätt, får en att känna sig sedd. Det är därför det är så viktigt att uttrycka sig och berätta vad man känner, att man vågar ge det ett värde.

Denna programledare som i tio år följt bönders kärlekslängtan i TV4, hängt på stranden i Robinson Love Edition, träffat djurens hjältar eller tipsat om bästa resmålen: ständigt förmedlar hon den där värmen och det genuina intresset för andra varelser, vare sig de är människor eller djur.

Därmed inte sagt att hon jämt är glad och lycklig. Nej, det handlar mer om inställningen att livet är till för att levas. Hela tiden. Det finns alltid något att uppleva. Vare sig det är en tarantelspindel som kryper på hennes ben i djungeln, eller en ledsen bonde som blivit dumpad och behöver tröst.
– Alla känslor måste med. När jag somnar vill jag att dagen ska ha varit full av liv. Att jag verkligen mött och sett mina barn och min man, att jag upplevt och fyllt dagen med mening. Även om jag självklart helst vill att jag och mina närmaste mest ska känna lycka, så vet jag att alla känslor bidrar till helheten och att de måste uttryckas. Särskilt känslorna som kärlek väcker, det är en sådan kraft i de orden, och de behöver både sägas och höras ofta.

Granngården Linda Lindorff
”Jag är en riktig fjäll- och skogstös och fiskar gärna.”

2015 är det tio år sedan första Bonde möter fru sändes, och två jubileumsprogram kommer att visas i TV4. Teamet som jobbat bakom kameran i produktionen är ett tajt gäng som följts åt i många år. Producenten Mia Stalin och redaktören Jonas Bergström är två av dem som verkligen gillar att jobba med varandra – och som gillar att jobba med Linda, denna blonda virvelvind från Vilhelmina.

Det blir uppenbart när vi alla möts ute på Långängens Gård. En 1700-talsgård på Lidingö utanför Stockholm, ön där även Linda bor med sin man Jacob och deras tre döttrar, och som ibland används som inspelningsplats. Nu är det dags igen med research inför jubileumsprogrammen.

Varma kramar, stora leenden och mycket skratt. Mias lilla valp Julle vill gosa in sig ordentligt, till de andras förtjusning. Detta är ett gäng som är vana vid att visa känslor, och att få andra att våga visa sina.
– Det är en av Lindas styrkor, att hon är så bra på att skapa förtroendet som krävs för att få både bönder och andra deltagare att bjuda på sig själva. Och det beror på det där genuina intresset för andra. Hon bryr sig verkligen och är alltid nyfiken på livet, ibland vääääldigt nyfiken, säger Malin Stalin med ett smil medan hon lekfullt håller om sin leende, naturligt avspända programledare som glatt busar tillbaks.

Nyfikenheten har Linda, född Isaksson, med sig hemifrån. Lilla Linda, syskon och föräldrar packade ofta matsäcken och drog iväg på äventyr. Det kunde vara skoter-, fiske- eller jaktturer, bara man kom ut. Ibland var familjen Isakssons finska spetsar med och nosade upp vilt, ibland var det bara stillheten och den norrländska naturens dramatiska växlingar som drog. En tur ut i naturen var alltid lika lockande för denna familj där mamma jobbade som lärare medan pappa hade egen elfirma.
– Jag är en riktig fjäll- och skogstös och fiskar fortfarande gärna. Har faktiskt satt ett rekord på Madeira, med den tjockleken av lina, med en Blue Marlin-fångst på 469 kilo som tog tre timmar att dra upp. Otrolig tur att allt filmades och kunde bli ett jättekul reportage i När & Fjärran. Men jag gillar självklart lika mycket att fiska i Vilhelmina, där vi nu byggt en liten stuga nära vattnet för jag vill att våra barn ska få samma chans som jag hade att uppleva naturen utan skärmar och uppkoppling.

Linda Lindorff på pusskalas med valpen Julle vars matte Malin Stalin är producent för Bonde söker fru.
Linda Lindorff på pusskalas med valpen Julle vars matte Malin Stalin är producent för Bonde söker fru.

Ja, födelsestaden har så positiv laddning att paret Lindorffs andra dotter heter just Wilhelmina.
– Jacob, som har danskt ursprung, fick välja första dotterns namn som blev hans släktnamn Lykke. När det var dags för vår andra dotter var det däremot jag som fick bestämma. För vår tredje lilla tjej Benedicte blev det ju danskt igen.

Sedan barndomens utflykter, vilka kröntes av vinsten i Fröken Sverige-tävlingen 1990 som blev en biljett ut i världen, har Linda bara fortsatt att resa. Det har under åren blivit enormt många olika platser där hon mött många olika kulturer. Både i yrket som programledare för När & Fjärran eller Djurens hjältar, som visar människors kamp för att rädda utrotningshotade djur, som reseskribent i Expressen eller privat.

Linda är en person som vill vara med där ”det händer”, eller så ser hon själv till att det blir kvalitet på nuet. Vare sig hon går elegant uppklädd längs en röd matta på en lyxig gala i Nice eller trampar omkring i träskmark iklädd gummistövlar. Det är en konst att så smidigt kunna passa in överallt, utan att förlora sig själv och samtidigt bidra till att göra tillfället strålande. Det där magiska ”Detet” …
– Mina föräldrar har verkligen lyckats ge mig god självkänsla och gott självförtroende för vi syskon var så älskade. För mig har det varit som självklart att om jag ser någon som är fin så vill jag ha den, och är tydlig med det. Sedan är det ju lättare när det mer handlar om attraktion än om innerlig kärlek, då blir man ju direkt plågsamt sårbar. Att blotta sitt hjärta och bli ratad eller övergiven, den smärtan är enorm. Det är ju det som är grejen med stor kärlek, att det krävs ett stort mod för att våga möta den, säger Linda och visar med sitt levande kroppsspråk att hon vet precis hur det känns.

Många är de bönder och deras brevskrivare som sökt lyckan i hennes sällskap, och många av dem är par som fortsatt att leva tillsammans. Nio barn har det blivit under programmets gång. Finns det något som är gemensamt för paren som lyckats hitta kärleken?
– Det är just det där modet. Den där tydligheten med att ”nu är det dags, den här chansen ska tas”. Jag är verkligen ingen kärleksexpert, men nu har jag i många år följt olika bönders resa till och från kärleken, dessutom har jag ju själv levt i olika relationer och lärt mig att det måste till en satsning. Att man verkligen bestämmer sig för att man är värd att bli älskad.

Att uttrycka sina känslor är viktigt i alla  relationer, men särskilt i kärlek. Det gäller att våga  tycka att man är värd att få ge och ta kärlek.
Att uttrycka sina känslor är viktigt i alla relationer, men särskilt i kärlek. Det gäller att våga tycka att man är värd att få ge och ta kärlek, tycker Linda.

Linda beskriver hur det ibland blir hennes roll i programmet att visa för bönderna att deras friare verkligen tycker så mycket om dem, att de faktiskt har en chans att få leva ett liv fyllt av kärlek.
– Men vissa vågar inte riktigt tycka att de är värda det, och då blir det inget. Det har jag sett några gånger nu, när bonden inte riktigt kan tro på sitt värde. Men lyckligtvis är det ju fler som tar chansen att utvecklas och vågar ta det där språnget, att komma nära och blotta sig, som behövs.

I år har Linda kämpat lite extra med de andra i produktionen för att få med en speciell bonde som hon tycker har stor potential.
– Det är en rolig, varm och skön person som vågar säga vad han känner och får saker att hända, någon som kommer att bidra till att göra programmet så himla fint.

Hon kunde med dessa generösa ord om en medmänniska lika gärna ha beskrivit sig själv!

Linda Lindorff

Ålder: 43 år.
Bor: I villa på Lidingö utanför Stockholm
Familj: Maken Jacob och barnen Lykke 7 år, Wilhelmina 6 år och Benedicte 2 år.
Intressen: Min familj, mat, mode, inredning och foto.
Aktuell: TV4-programledare under hösten i Bonde söker fru, Bondens jubileumsprogram och Linda och djurens hjältar.

 

 

Mamma inspirerar

”Min mamma inspirerar mig, hon är så positiv och har så mycket energi att det räcker till alla som behöver det. Hennes övertygelse att allt ska bli som hon tänkt sig, gör att det blir så. Hon kan till och med påverka vädret. Hon är smart, snabbtänkt och stark – en kvinnlig förebild. Men också min pappa inspirerar mig. Han är min super-hjälte och han har alltid sagt till mig att jag är speciell, att jag kan lyckas med vad jag vill, och jag trodde honom! Han fick mig att tro att jag var speciell och det i kombination med allt jag lärde mig gav mig självkänsla.”