Välj område

Gårdens djur Elin Svärdh

Kräftskivan som fick avbrytas

Finns det perfekta vädret för en bonde? Jag njuter för fullt av solen och det känns som om man kommer att kunna välkomna hösten och mörkret med mycket energi. Men, jag ser också hur gräset slutar växa…

Istället har gräset börjat brännas av solen. Jag hoppas ju på en tredje skörd innan det blir så kallt att gräset sluta växa?

Samma sak är det i djurens beten – får de inget vatten snart så det växer måste jag börja tänka på om de kanske kan beta på något nytt ställe? Att det är torrt i marken gör också att djuren jag har på bete inte känner strömmen i tråden lika bra, så härom kvällen när vi satt på kräftskiva fick vi veta att 10 av våra kvigor var ute på vift.

1G3A7145Det var bara att lämna festen och börja leta var dom var någonstans, det är det ansvar man måste ha när man har djur och finns alltid i mitt bakhuvud var jag än åker någonstans att jag måste kunna ta mig hem smidigt om något skulle hända. Som tur var kände de igen mig i festkläderna och kom springande så fint från skogen när jag ropade och vi kunde återgå till festen väldigt fort.

Värmen har ju fördelen att man skördar rikligt i trädgården just nu. Min sambo fastnade hårt i våras för att odla chili och det mognar så många nu att jag hoppas vi hinner torka och göra vårt eget chilipulver. Det kommer i sådana fall användas flitigt i köket eftersom vi gillar att äta stark mat. Jag gick en runda i helgen och fick då in alla dessa härligheter som är på bilden.

Småplock från trädgården till kvällens måltid

Småplock från trädgården till kvällens måltid.

Fast jag har många bollar i luften nu och så mycket att göra fick min bror Johan och hans bästa vän Christofer mig att pröva på ännu mer spännande saker när vi veckan slungade honung från sina bin som de har i 2 kupor precis nära mitt hem.

Det var roligt att se på när de plockade med bina och jag ser verkligen fram mot att hämta några burkar honung och veta att de är härifrån. Jag vill också bli biodlare! Tänk bara vilken nytta bina gör i naturen och trädgården med sitt pollinerande.

Lillebror pekar på drottningen

Lillebror pekar ut drottningen på en honungsram från bisamhället.

Detta är lite av allt som har hänt sen sist och det blir mycket småplockande nu på gården där vi står och stampar för att spannmålen ska bli mogen och vi kan tröska. Den är i alla fall glad att det är sol. / Hälsningar Elin

Presentationsbild-ElinElin Svärdh uppskattas för sina inlägg här på grannliv.se om det dagliga livet på gården i arbetet med korna, hunden och jordbruket. Hon gästbloggar på Grannliv vecka 33–37. Här läser du alla Elins inlägg och hennes egen blogg ElinSvardh.se.


Vill du också läsa?