Välj område

Häst

Goda råd inför installningen

Granngården installning krokar stall

Varför inte göra lite fint och praktiskt i stallet med nya krokar?

Sommaren går mot sitt slut och det är dags för installning. Här kommer några goda råd för att göra infasningen smidig, plus tips på saker som är bra att ha i arbetet.

Det dags att lägga om kosten. Så här års sjunker näringsvärdet snabbt i betet och det är därför läge att stödfodra med vallfoder. När betet blir sämre i hagen ökar också risken att hästen prövar att äta växter som är mindre lämpliga.

Eftersom det tar en till tre veckor för hästen att välja sig vid ett nytt foder gäller det att sakta fasa in kraftfodret. Om hästen tvärt om är lite tjock ska du ta det lugnt i nedtrappningen av energin. I samband med att hästen byter päls kan B-vitamin vara bra, men även andra tillskott av mineraler och vitaminer är klokt att ge i samband med installning.

Installningaug2015-2Stallet ska städas, tänk på att låta städdammet lägga sig under två timmar innan du tar in hästarna för att skona hästens luftvägar. Torvströ eller Kutterspån har bättre uppsugningsförmåga än halm och bidrar ytterligare till att göra så att urinen får så lite kontakt med luften som möjligt, vilket minskar halten av ammoniak och andra gödselgaser som annars bildas och försämrar luftkvaliteten i stallet.

Apoteket kan behöva stärkas upp. Det kan vara läge att göra en avmaskning i samband med installningen. Särskilt om de ska släppas ut i rasthagar tillsammans med andra hästar eftersom det räcker att en eller två har parasiter för att det ska spridas till de andra.

Träningen ökas gradvis. Självklart gäller det att börja träningen försiktigt om hästen har varit mycket i vila under sommaren. Precis som vi människor kan det annars innebära risk för skador. Öka till exempel under en treveckorsperiod där de bara skrittar första dagarna.

Installningaug2015-4Fyra fina tips till höststallet:

1. Granngården Hästfoder Protein Special, 20 kg. Protein Special ges till alla hästkategorier när man vill öka tillförseln av protein i foderstaten. Den passar även bra när man vill öka muskelsammansättningen samt till hästar som lätt får korsförlamning. Ett bra tillskott i foderstaten om du vill komma upp i hull efter sommaren.

 

 

Installningaug2015-62. Regntäcke Horseware Amigo Hero 6 Original. Stadigt och bra hästtäcke med dubbla frontspännen, två maggjordar, svansrem och benutskärningar vid frambenen för bästa rörelsefrihet. Vattentätt yttertyg i 600 denier starkt polyester med andasfunktion och ett blankt innerfoder som motverkar skav och är lätt att hålla rent. Toppen inför höstens ruskväder.

Installningaug2015-33. Rengöringsmedel Clearzym LT, 20 kg. Ett högeffektivt rengöringsmedel till stallstädning som är lätt alkalisk, icke-frätande och väldigt skonsam mot utrustning, människor och miljö. Skummar bra även med kallt vatten. Clearzym är effektivt mot biofilmer och andra typer av organiska beläggningar av socker, proteiner, oljor, fetter och stärkelser.

 

4. Ryktborste Borstiq Midjeborste i mexfiber. Fräscha Installningaug2015-5upp ryktlådan med en ny greppvänlig borste som har blivit mångas absoluta favorit. Borsten har en 50 mm lång vit borst av kaktusfiber som gör jobbet lätt och smidigt.

 

Läs även:
Tips för lyckad installning – allmänna råd

Dags för installning – om foder

Tips vid elstängsling – film


Vill du också läsa?