I skuggan av ett körsbärsträd

1 blandat

Medan jag sitter under det åldrande körsbärsträdet och ritar på en villaträdgård i djup skugga läser jag brev av den legendariska Mary Wollstonecraft från 1795 (även mamma till Mary Shelley, författare till skräckromanen om Frankenstein).

Hon skriver:
”Med tanke på trädgårdskonsten i England, tror jag vi ofta begår ett oerhört misstag genom att vi åstadkommer för mycket skugga utan att tänka på att den skugga som vårt klimat fordrar inte behöver vara vidare tät. Om den skyddar för solens mest intensiva värme och skänker möjlighet till enslig tillbakadragenhet, är detta nog”.

En sommar som denna när luften ännu inte hunnit bli varm trots att vi har nått augusti och vi kastar oss efter soliga dagar som om de vore vår sista slurk vatten, tycks skuggiga lägen vara opassande även i Sverige, i vår tid. Då kan man hålla med Wollstonecraft. Och jag gillar speciellt det där med ”enslig tillbakadragenhet”. Men då hon senare skriver att man bör avstå från träd till fördel för blommor och buskar vill jag höja ett varningens finger. Träden är en huvudingrediens för sjutton.

2 björk 3 kronor

Att ha gamla träd i en trädgård är så mycket mer än bara ett växtslag precis som vilket annat. Ett träd ger inte bara skugga en het dag och mängder av löv att hoppa i på hösten. Träd (i synnerhet de äldre) inger tyngd och allvar och respekt. Avlövad på vintern framträder figuren och sikten blir lång. På sommaren är frisyren tät och skyddande.

Ett träd har en historia och kommer få en lång framtid. Ett träd kan ofta bli mycket högre och äldre än oss och har på platsen sett åren gå, familjer flyttat in och ut, platser förändrats. Ett träd behöver egentligen inte vara så stort, det är ändå en trädgårdens beskyddare. Vi har väl vårdträd av en anledning?

4 knopp 5 trädkrona

Men ibland går man förbi trädgårdar där björkar har kapats ovanifrån som om de blivit halshuggna stående. Och andra gånger har kunder önskat beskärning av oxeln så hårt och ojämnt att dess liv närapå skulle blivit hotat, bara för att nästan få den havstomt man inte har (åtminstone från terrassen på andra våningen). Och för att inte tala om nyanläggning av trädgårdar där urgamla träd dras upp och tas bort med en axelryckning. Gräsmatta beställt. Det borde vara böter för sådant.

6 björk vs tall

Fast vi är många som kramar träd. Tänk bara på de högljudda och dramatiska protester som så ofta uppstår när äldre träd har fått sätta livet till på grund av säkerhetsskäl bland stans gator och Be-em-ve’s. Ja, det är något alldeles speciellt med våra skrovliga vänner, de är seriösa, allvarliga och gamla.7 stort träd nz8 trästam

Träden må vara humorbefriade och högtravande, men personliga. Och de kan vara en rätt så jäkla befriande motpol mot de smått löjliga rosorna och benveden som tvingats balansera sig på stam. Och till skillnad från benveden ger träden också skugga en het dag och löv att hoppa i på hösten.

Slutligen vill jag tipsa om några perenner som trivs och gör sig utomordentligt fina i skugga.

Ut och njut av solen nu.

Darmera peltata
Darmera peltata
Polygonatum multiflorum
Polygonatum multiflorum
Matteuccia struthiopteris
Matteuccia struthiopteris
Epimedium sp.
Epimedium sp.
Diverse Hosta
Diverse Hosta, funkior
Parthenocissus quinquefolia, vildvin
Parthenocissus quinquefolia, vildvin
Brunnera macrophylla, kaukasisk förgätmigej
Brunnera macrophylla, kaukasisk förgätmigej
Carex morrowii
Carex morrowii

Citatet var hämtat från Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark av Mary Wollstonecraft (Tidens förlag, Kristianstads boktryckeri, 1978).

portratt_maria_kaneberg

Trädgårdsingenjören Maria Kaneberg gästbloggar på Grannliv kommande veckor. Vill du veta mer om henne, besök KÄRNAN TRÄDGÅRD och Landskap, eller hennes FACEBOOK-FLÖDE!