Välj område

Trädgård Maria Kaneberg

Vad gör en Trädgårdsingenjör egentligen?

Eftersom det är ganska många som frågar mig vad jag som Trädgårdsingenjör egentligen sysslar med tänkte jag nu kort berätta hur ett trädgårdsprojekt kan se ut!bild1Telefonen ringer eller mailen plingar: Någon behöver hjälp och man önskar utryckning till trädgården. Jag åker dit med mina Kunskapsbibliotek: Landskapsbanken (som jag berättade om i förra inlägget), Växtkännedomen, Jordkunskapen och en hop med Design- och rumslighetslösningar.

bild4

Landskapsbanken

Växtkännedomen

Växtkännedomen

bild3

Jordkunskapen

bild2

Färgläran

En hop med designlösningar

En hop med designlösningar

Väl på plats får kunden berätta om sina problem, önskningar och behov. De som behöver hjälp kan till exempel vara en nyinflyttad barnfamilj som har en liten eller stor plätt och har många behov och önskningar men brist på tid och kunskap och inte har någon aning om var de ska börja.

bild7

Jag frågar, antecknar och observerar. Därefter är det dags att mäta och fota och analysera platsen. Vare plats är unik så det är viktigt att verkligen ta in trädgårdens specifika förutsättningar.

bild8b

bild8

Väl tillbaka på kontoret igen är det dags för skissandet. En kreativ och nödvändig del av arbetsprocessen som kan vara både plågsam och fantastisk. Själen i lösningen måste hittas. Det är väldigt viktigt att ta alla delar i anspråk så som plats, växtmaterial, hus och kund.

En del idéer hamnar i papperskorgen, annat sparas.

En del idéer hamnar i papperskorgen, andra sparas.

bild10

Efter det är det dags för produktion. Jag samlar växtmaterial och gör anläggningsritningar och trädgårdsillustrationer.

bild11bild12

Slutligen är alla idéer och ritningar till den nya trädgården klar och det har blivit en bok av lösningar som är redo att överlämnas till kunden och förverkligas.bild13bNästa steg i arbetet är inköp av växter och material. Sen plantering och anläggning. Andra anläggare kopplas in vid behov, annars sköter vi det mesta.

bild14

Vattna vattna vattna. Klart!

Nu ligger ansvaret hos familjen som ringde och bad om utryckning. Trädgården är åter i deras händer och de ska göra precis just det som de vill med den: leka, vila, umgås, använda.

Klara, färdiga, använd!

Klara, färdiga, använd!

Hoppas det har klargjort lite vad jag jobbar med. Men varje dag är olik. Någon annan gång kan det vara en byggherre som behöver konsultation vid ett nytt radhusområde eller paret vars barn flugit ut och nu vill göra om trädgården från lekyta till harmonisk och fridfullt rum. Inga projekt är likadana. Varje trädgård är unik.

portratt_maria_kanebergTrädgårdsingenjören Maria Kaneberg gästbloggar på Grannliv kommande veckor. Vill du veta mer om henne, besök KÄRNAN TRÄDGÅRD och Landskap, eller hennes FACEBOOK-FLÖDE!


Vill du också läsa?