Att ta hand om skörden!

Det är ju en sak att odla sina egna grönsaker, men sen ska man ju kunna ta tillvara dem också. Vad spelar det för roll om man odlar ett berg av grönsaker om man aldrig hinner äta upp dem? Här kommer mina bästa tips för att ta tillvara sina egenodlade grönsaker!

Vissa grönsaker är suveräna för att både sprida ut skörden och lagra. Ta morötter t.ex, de går att så hela säsongen och skörda därefter, från de tidiga vårprimörerna till höst och vintermorötterna som (i alla fall här i södra delarna av landet) kan stå kvar i landet hela vintern.. Purjolök, och olika sorters kål går också fint att låta stå kvar i landet över vintern och skörda vid behov.broccolinAndra saker som är lätta att lagra är t ex gul- och rödlök samt vitlök, de klarar i princip av att ligga i rumstemperatur tills nästa års skörd är klar.lökSpenat, bönor och ärter är också tacksamma grönsaker, bara att förvälla och frysa in! En annan sak som man kanske inte tänker sig funkar bra i frysen är tomater. Jag brukar faktiskt frysa in körsbärstomater precis som de är i lagom portioner, supersmidigt att plocka fram och slänga ner i vinterns pastasåser istället för krossade tomater på burk!tomaterMen helt plötsligt står man där med 5 liter mogna tomater och ingen plats för dem i frysen, vad gör man då? Jag brukar lägga in dem eller koka marmelad på dem. Picklade tomater är en riktig delikatess som vi gillar, supergott som tillbehör till en stek eller mustig gryta och tomatmarmeladen är jättegod på hembakta scones eller till ostbrickan!pickladeSen gäller det såklart att variera sig när det kommer till tillagning och användningsområden för olika grönsaker, man blir lätt trött på att äta samma sorts grönsak, tillagad på samma sätt dag ut och dag in bara för att det råkar vara säsong.. Ta squash t ex, en jättetacksam växt att variera sig med! Inte nog med att den är ett måste i ratatouille och andra grönsaksröror, den är supergod att grilla, gratinera, göra soppa av, strimla fint och koka som alternativ till spaghetti, ja jag tom bakar med den!

Häng med mig tillbaks till min vanliga blogg och få receptet på en supersmarrig squashkaka!

De senaste veckorna har Carina Larsson gästbloggat på grannliv. Vill du läsa mer av Carina, gå in på hennes blogg NYPONVILLANS TRÄDGÅRDSBLOGG!