Lägesrapport från köksträdgården!

Just nu är min köksträdgård i det där perfekta stadiet: grön och fin, men fortfarande prydlig och välordnad. Bäddarna med fleråriga växter har redan kommit en bra bit på väg, jordgubbarna till exempel är nästan överblommade.

Letar man lite bland bladen hittar man flera stora kart, så jag hoppas på egna jordgubbar till midsommar!

jordgubbar

Än så länge håller sig ettåringarna snällt där jag sått dem, men några veckors sommarvärme och det kommer bli ändring på det!

ruccola

Skördeklara grönsaker finns det redan en hel del trots den senaste veckornas kyla. Det mesta är bladgrönsaker, spenat har jag t ex kunnat plocka sen en dryg månad tillbaks men nu börjar den gå i blom och behöver slutskördas.

spenat

Sen har vi redan flera olika sorters sallat, så ingen mer trist och smaklös isbergssallat från affären förrän sent i höst igen!

sallat

Och andra saker är inte ens utplanterade än, tomaterna och squashen funderar jag som bäst på om jag ska våga ställa ut nu i veckan. SMHI lovar milt väder närmsta tiden, men vågar man lita på dem? Jag är snart så illa tvungen för det börjar bli så trångt i köksfönstret att en del fått flytta ner på golvet!

tomater

Det är lite av ett lotteri det där med hur våren utvecklas, vissa år kommer vårvärmen tidigt, innan man har hunnit så någonting och så ligger man plötsligt efter med allt i odlingsväg. Andra år är man istället ute i god tid med förodlingarna, men då låter såklart värmen vänta på sig och så har man en djungel av oregerliga tomatplantor som längtar ut!

Men vem har sagt att det ska vara lätt? Det är väl lite det som är tjusningen, att man aldrig riktigt vet. Den där riskabla tidiga sådden som antingen fryser bort eller resulterar i extra tidiga vårprimörer, som de här krispiga små rädisorna!

Kommande veckor gästbloggar Carina Larsson på grannliv. Vill du läsa mer av Carina, gå in på hennes blogg Nyponvillans Trädgårdsblogg!

rädisor