Välj område

Hus & hem

Recept med vårens grönsaker

Granngarden_Recept_varprimorer_215Vad är ljuvligare än årets första spröda grönsaker? I trädgårdsland och naturens eget ogrässkafferi finns nu små läckerheter att plocka. Krispiga sallader och lätta rätter kommer lägligt efter vinterns grytor.

God blandning

Granngarden_Recept_varprimorer_215_blandningEtt par nävar ruccola- mâché- eller annan fin bladsallad
En näve babyspenat
Ca 10 sockerärtor
4 tunt skurna morötter
5 rädisor
1 salladslök
4 fina sparrisar
Rostade pinjenötter

Dressing
3 msk olivolja
½ silverlök
1 msk vinäger
½ tsk dijonsenap

Börja med att blanda olja, vinäger och fint skuren silverlök i en skål, tillsätt dijonsenapen och vispa ihop. Låt dressingen dra medan du steker sparrisen i olivolja med lite flingsalt. Rosta pinjenötterna på svag värme. Blanda alla salladsingredienserna, skär sparrisen i bitar och häll i. Toppa med pinjenötterna.

Kirskålspaj

Granngarden_Recept_varprimorer_215_kirskal3 ägg
2,5 dl grädde
15 cm strimlad purjolök
1 dl riven ost
2–3 stora nävar kirskål
Soltorkade tomater
Salt, peppar

Plocka späd kirskål i trädgården, rensa och skölj. Hacka grovt och förväll. Lägg hälften av osten i ett förgräddat pajskal, fyll på med strimlade soltorkade tomater och kirskålen. Blanda ägg, grädde, salt och peppar och häll över. Avsluta med att lägga resten av osten ovanpå. Grädda i 225 °C ca 45 minuter.

Somrig sallad

Granngarden_Recept_varprimorer_215_sparris_24 gröna sparrisar
2 stjälkar salladslök
1 avokado
8 jordgubbar
4 nävar mâchésallad
Pinjenötter
1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt

Lägg salladen i en bunke. Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen. Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet. Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar. Skär i bitar och lägg på salladen. Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen. Rosta pinjenötterna och strössla över. Avsluta med att blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över.

Potatissallad

Granngarden_Recept_varprimorer_215_sockerartor0,5 kg färskpotatis
2 salladslökar
100 g sockerärtor
Några nävar blandad bladsallad (ruccola/röd mangold, mâchésallad, kruksallad)
Ärtskott
Flingsalt

Dressing:
1 msk vitvinsvinäger
0,5 msk flytande honung
5 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt
Nymalen svartpeppar

Skrubba och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, 15–20 minuter. Häll av och låt ånga av. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Skiva sedan potatisen och lägg i en skål eller bunke medan den fortfarande är ljummen. Slå över dressingen. Tina de gröna ärtorna. Koka salladsärtorna ca 1 minut i lättsaltat vatten. Häll av, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Hit kan du förbereda. Blanda potatis, ärter, sockerärter, salladsblad och ärtskott strax innan servering (gör du det för tidigt kan sockerärterna missfärgas avdressingen). Strö över lite flingsalt.

Sparris med parmesan

Granngarden_Recept_varprimorer_215_sparrisSuperenkelt, men fantastiskt gott som förrätt eller tillbehör till det grillade köttet, fisken  eller risotton. Grilla eller stek sparrisen i olivolja. Häll över flingsalt, hyvlad parmesan och om du vill rostade pinjenötter.


Vill du också läsa?