Går det att bli självförsörjande i villaträdgård?

1-0

Går det verkligen att bli självförsörjande på hemodlade grönsaker i en vanlig villaträdgård? Det var jag nyfiken på när jag ”blev med trädgård” för ett par år sen och startade min pallkrageodling! Så här gjorde vi.

Det är nu tredje säsongen jag odlar egna grönsaker i vår köksträdgård här hemma och än så länge har jag i alla fall kommit så långt att vi sommartid knappt behöver köpa några grönsaker alls och under vinterhalvåret har vi egna inläggningar, lök, kryddor och frusna grönsaker att lyxa till det med!

Men låt mig ta det från början… För snart tre år sen flyttade jag och min familj till vårt första hus. Till huset hörde en typisk villaträdgård; en stor platt gräsmatta delvis inramad av staket och en idegranshäck, några bortglömda fruktträd och en liten köksträdgård bestående av en rabarber, några vinbärsbuskar samt två sneda och vinda odlingsbänkar.

1-1

Äntligen fanns det plats och möjlighet att förverkliga alla planer och drömmar jag närt under mina år som balkongodlare i lägenhet! Redan innan köpekontraktet för huset var undertecknat hade jag börjat fundera på hur jag skulle utforma mitt köksland, var det skulle ligga och hur stort det skulle vara.

Valde upphöjda bäddar
Valet föll på pallkragar, dels för att jag ville odla i upphöjda bäddar men sen gillar jag det prydliga och enhetliga intrycket man får av pallkragar. Dessutom verkade det rätt praktiskt med färdiga ramar till bäddarna, plus att det finns många anpassade tillbehör såsom drivbänkslock mm på marknaden.

Layouten blev enkel och rektangulär med pallkragarna placerade i rader med ”krattbreda” gångar mellan, allt för att underlätta skötseln/ogräsrensningen och lätt kunna komma åt med skottkärra och andra redskap. Som den sanna ingenjör jag i grund och botten är skissade jag naturligtvis upp hela härligheten! Sen var det ”bara” att sätta igång med grovjobbet…

1-2

Markduk under kragarna
Efter att ha grävt upp och flyttat det jag ville ha kvar från det gamla kökslandet jämnade vi till jorden och la ut tjock markduk över hela den yta som skulle bli det nya landet.

1-3

På markduken ställde vi ut pallkragarna och sen var det dags att ta tag i själva odlingsbäddarna. Jag vet att många förespråkar markduk eller tidningspapper i botten på pallkragar för att förhindra rotogräs från att ta sig upp, men jag gjorde faktiskt helt tvärt om.

Inuti pallkragarna klippte jag upp markduken (och häftade fast den på insidan av kragarna), sen grävde jag bort grässvålen och djupgrävde bäddarna och fyllde på med bra köpejord blandat med den förra husägarens gamla kompost. Mina odlingsbäddar är med andra ord 2 spadtag + en pallgragshöjd djupa (=ca 60 cm).

1-4

Sättsand i gångarna
I det som skulle bli gångarna mellan pallkragarna fyllde vi ut först ut med ett ca fem centimeter tjockt lager sättsand som vi packade ordentligt och ovanpå det lika mycket singel, allt för att förhindra eventuellt rotogräs att ta sig upp. Runt om hela härligheten satte vi sedan upp nät (mest för att dottern och hennes kompisar inte ska gena genom landet) och la ut plattor för att underlätta gräsklippningen mot kanten av pallkragarna.

1-5

Det kanske inte blev världens snyggaste köksträdgård men funktionell och produktiv vill jag lova. De senaste två somrarna har vi haft egenodlade grönsaker upp över öronen och lite till, men mer om det i ett senare inlägg!

Kommande veckor gästbloggar Carina Larsson på grannliv. Vill du läsa mer av Carina, gå in på hennes blogg Nyponvillans Trädgårdsblogg!