Världens bästa Chelsea Flower Show

DSC_0482
Tänk att allt som byggs rivs på ett dygn efter stängningen av Showen. Mycket som finns här säljs för att få in pengar till olika välgörenhetsprojekt.

Åh, vilken härlig resa jag har varit på! Det var ju förstås inte bara Chelsea Flower Show som stod på programmet, utan en massa fina trädgårdar i London. Privat som publikt.

Bland annat fanns Kew Royal Botanical Gardens, Chelsea Physic Garden, The Garden Museum på schemat. För att inte tala om The Roof Garden, som är en nattklubbs-trädgård på ett tak mitt inne i London! Mycket eftertraktat och svårt att få komma in så det var extra roligt att få uppleva det.

DSC_0514
Galna färgkombinationer!

Men nu till Chelsea och en liten trendspaning. Det är ju trots allt det som Chelsea är bra till. Här kommer min egen favoritlista:

Chelseas topp fem:

1) Äng och natur! Det fanns nog en bit äng i varenda utställningsträdgård. Många var dessutom väldigt naturinspirerade.

2) Ogräs! Men kanske inte som vi är vana att se ogräsen (jo en del faktiskt…) utan i förädlad form. Finns i plantskolor eller vägkanter..

DSC_0544
Det är svårt att säga vilken växt som det fanns mest av på Chelsea, det är nog lika mellan, Lupin, Fingerborgsblomma och Näva.

3) Återbruk/Återvunnet! Att använda gamla föremål och material på nya sätt är en trend som håller i sig eller till och med fortsätter växa.

4) Kontrastrika färger! Det var många utställare som arbetade med färgerna gult/blått/orange/lila/vinrött. Personligen tycker jag att det ska vara utstickande färger och jag gillar färg, men det här var lite för mycket för min svenska själ. Det faller säkert många i smaken men lite lugnare för mig Tack!

DSC_0560
Guldmedalj-vinnaren! Champagne jätten Laurant-Perrier och Chatsworth Gardens trädgård. Designad av Dan Pearson.

5) Hantverkare! Att vara hantverkare lyftes fram på ett mycket romantiskt sätt. Flera små utställningsträdgårdar visade olika hantverksyrkens trädgårdar och det var ju såklart många hantverkare på plats på Chelsea för att visa sina konsthantverk.

DSC_0596
Ett mini Bryggeri.

När man är på Chelsea Flower Show är man långt ifrån ensam. Vid den här japanska trädgården var det fullt av folk hela tiden. Vid de stora visningsträdgårdarna fick man vara snabb och flink för att hinna in till repet och kunna ta kort. Mycket tålamod och gott om blodsocker är en förutsättning för den här Showen. Men det fanns självklart “laddningsstationer” på många ställen.

DSC_0626
Galet mycket folk!

Vill ni se fler bilder och fler fina trädgårdar får ni titta in på min Blogg! Här kommer det finnas lite från alla olika besöksmål på resan.

Ha en bra dag! Hälsningar Therése

Trädgårdsarkitekten Therése Hjalmarsson gästbloggar på Grannliv vecka 18–21. Hon bor på en gård i Oderup utanför Hörby och driver företaget T som i Trädgård där hon hjälper kunder att planera och anlägga sina trädgårdar. Vill du läsa mer av Therése följ hennes blogg!