Välj område

Tävling

Här är vinnaren av VM-grillen!

En fantastisk massa härliga grilltips har kommit in till redaktionen i vår tävling om att vinna den officiella VM-grillen, en Landmann Taurus. Här kommer några av tipsen och namnet på vinnaren!

granngarden-grill-tavlingStort tack till de över tvåhundra tävlande som ville bjuda på sitt bästa grilltips och därigenom få chansen att vinna en Landmann Taurus. Kolgrillen som även har en separat del för rökning och barbecue är årets officiella VM-grill. Evenemanget där Granngården står som sponsor kommer att gå av stapeln på Heden i Göteborg 13–14 juni.

Granngarden_VMgrill_LeifMannerstrom215På den 6 000 kvadratmeter stora tävlingsplatsen kommer det att bli en riktig folkfest som firar grillat.

Deltagare från hela världen kommer dit för att visa upp sina kokkonster vid glöden. Som en del av förstapriset i vår tävling ingår förutom grillen en utbildning i att bedöma grillad mat och en plats i juryn! Bland de mer kända namnen som kommer att delta i tävlingens proffsjuryn finns Leif Mannerström. Läs vår intervju med honom här!

Av de över tvåhundra inskickade bidragen finns allt från hela menyer, till förslag på hur man gör egna rökspån, såser och tillbehör. En fantastisk bredd och fantasirik flora av tips som vi kommer att bjuda på här på bloggen framöver. Till slut fanns fem finalister som juryn valde mellan och vinnaren av årets stora grilltävling, grillen och chans på en plats i VM-juryn blev Nina Nilsson i Fellingsbro som brukar handla på Granngården i Arboga.

Stort grattis till vinsten! Vad har du för relation till mat?
– Jag arbetar faktiskt som kock och har just flyttat hem till Arboga där jag arbetar som kokerska och mattant på Stureskolan.

Grillar du mycket till vardags?
– Faktiskt inte. Men jag har tänkt att lära mig barbecue och har varit över i USA ett par gånger och sett hur det går till. Amerikanerna har en fantastisk kultur med stor kärlek till köttet och råvarorna. Min plan var att köpa en grilltunna med rök, så det här blev helt perfekt!

Vad känner du inför platsen du fått i Grill-VM-juryn?
– Det ska bli superspännande och roligt – förstås!

Ninas vinnande recept på “Sötsalta kycklingbitar” och några av våra finalistfavoriters recept ser du här nedan. Tack till alla er som tävlade!


 

Sötsalta kycklingbitar

500 g    ben och skinnfri kyckling, skuren i ca 3cm bitar
8 st       Baconskivor, ungefär 8 st, delade på hälften. En till varje kycklingbit.
120 ml apelsinmarmelad
60 ml    ljus soja, tex japansk
3 msk   dijonsenap
1 tsk     mald ingefära
1/2 tsk  vitlökspulver el. 1 klyfta färsk pressad
Cocktailstickor

Rulla in varje kycklingbit i bacon och fäst med en sticka. Blanda apelsinmarmelad, soja, senap, ingefära och vitlök. Spara undan 1/2 dl. Resten vänds kycklingbitarna runt i. Låt marinera 2 timmar. Vänd runt ett par gånger under tiden. Tag upp kycklingen. Släng den marinaden som kycklingen legat i. Grilla på medelhet grill (ca 200 grader) med stängt lock ca 4-5 minuter på varje sida. Tänk på att sockret i marmeladen bränner lätt. Vänd dom nygrillade bitarna i den sparade marmeladmarinaden och ENJOY!

Tips! Trä bitarna på grillpinne och grilla. Lägg lite god coleslaw i ett stort korvbröd eller bit baguette och “dra” av den grillade kyckling däri. Gott och ni slipper disken.

Inskickat av Nina Nilsson i Fellingsbro.

 

Ingers grillsås

1 ½ dl     Majonäs
1 ½ dl     Vispgrädde  ( lösvispad)
4 st         Pressade Vitlöksklyftor
1 ½ tsk   Svartpeppar
1 tsk       Cayennepeppar
½ dl        Ketchup  (ser på färgen)
2 msk     Sirap
Saft av en halv Citron
Hackad Dill o Gräslök (lite av vardera)
Lite Vin eller Konjak

Inskickad av Inger Eriksson i Kalix.

 

Lenas Quesadillas

Mitt bästa tips är grillade Quesadillas med philadelphia och sambal oelek.
Blanda philadelphiaosten med sambal oeleken. Bred sedan på ett lager med blandningen på tortillabröd, strö över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar. Pensla bröden med olivolja och grilla ett par minuter så de fått fin färg och osten smält. Skär sedan bröden i hälften och servera.

Inskickat av Lena Sundqvist i Segersta.

 

grillvmvinnarebruscettaEmmas drömmeny

Förrätt:
Grillad bruschetta på hemmagjort lantbröd, hackade plommontomater, hackad lök, olivolja, vitlök, rosmarin, basilika, salt, peppar och balsamico-vinäger. Fantastisk gott!

Varmrätt:
Ekologiska kycklingfiléer marinerade i en hemmagjord marinad. Marinaden är enkel med fantastiskt god och tar fram det bästa ur kycklingen. Den består av citronskal, citron, olivolja, salt och nymald svartpeppar. Filéerna grillas till perfektion, på en kolgrill.

Serveras sedan med en hemmagjord potatissallad med blåmögelost och grillade baconbitar samt grillspett bestående av grillad rödlök och coctailtomater.

Efterrätt:
Grillade fikon, persikor, bananer och ananas, serverad tillsammans med hemmagjord vaniljglass. Otroligt gott och fräscht!

Inskickat av Emma Thelander i Stockholm.

 

Kjells Fransyska

Fransyska som bankas till tunna skivor
Mortlad torkad basilika (en rejäl handflata)
Mald ingefära (snåla inte)
Ett par-tre tsk fransk senap
Några stänk pressad citron eller lime
Ett par msk sötsur chilisås
Soja (ca en halv dl?) måtten är möjliga att variera, prova dig fram.

Rör ihop i en form. Tillsätt några dl olja (jag börjar med rapsolja och tillför sedan olivolja. Blandningen rör jag ihop med handvisp tills det tjocknar (mängden olivolja verkar påverka konsistensen som plötsligt övergår i en halvtjock form där vätskorna inte längre är separerade från varandra). Smaka av genom att doppa fingret, marinaden ska fastna om konsistensen blivit den rätta. Ska smaka ljuvligt!

Tricket är att banka fransyskorna tills de nästan går sönder. Lägg ner de lövtunna köttskivorna i marinaden, vänd några ggr, låt dra medan kolgrillen kontrolleras. Grilla någon minut på bägge sidor, tag bort från grillen så fort köttvätska börjar tränga upp på ovansidan, lägg på uppvärmt fat, täck med folie eller lock för att bevara temperaturen på köttet. Serveras med valfritt tillbehör. Marinaden går givetvis bra att använda till andra köttbitar än bankad fransyska, även lamm och fläskkött blir gott.

Inskickat av Kjell Fahlander i Luleå.


Vill du också läsa?