Trädgårdslycka hos ny gästbloggare

theresehjalmarsson2Man skulle kunna spetsa till det och säga att trädgård valde Therése Hjalmarsson istället för det omvända. För Grannlivs nya gästbloggare har det varit självklart att arbeta med det hon älskar mest: växter och design.

theresehjalmarsson4
Therése Hjalmarsson

Allt började i morfars villaträdgård.
– De hade en villa i Kalmar där vi barn fick springa omkring och knycka så mycket morötter och bär vi ville. Morfar älskade naturen och lärde mig mycket om träd och växter. När jag inte hängde där var jag hos farfar och farmor som också hade en jättefin trädgård. Med farmor fick jag lära mig skörda och hur man tar hand om sakerna i köket. Vid tio lärde farfar mig hur man beskar fruktträden, sedan dess har jag varit fast, berättar Therése Hjalmarsson.

När det var dags för gymnasieval var hon rådvill ända tills hennes mamma påpekade det självklara: ”Välj något med trädgård, du gör ju inget annat ändå.” Det blev en vuxenutbildning i Jönköping med praktisk inriktning på växthusodling och trädgårdsanläggning innan Therése kom in på SLU i Alnarp och deras trädgårdsingenjörsutbildning med inriktning på design.

Idag ritar och planerar hon trädgårdar åt sina kunder. Vid sidan om driver hon sin blogg ”T som i trädgård”.
– Det började med att jag ville marknadsföra mig. För tre år sedan började jag skriva, både för att jag alltid har älskat att skriva, men också för att jag upptäckte att det är ett bra sätt för mig själv att kunna gå tillbaka och se vilket datum jag startade olika projekt. Det blir som en dagbok.

Hon har en stadig skara som upptäckt hennes vackra bilder och fina inlägg där man får följa hennes spännande projekt. Från och med den här och några veckor framöver kommer hon att gästblogga här på grannliv.se.

Full fart på gården
Sin egen trädgård har hon på familjens gård i Oderup utanför Hörby. Förutom små två barn finns där två katter, en hund, höns och 160 får i köttproduktion att ta hand om. I vanliga fall är det maken som står för fårskötseln, men när vi hörs på telefon håller de på att skilja ut vilka lamm som ska sparas, vilka som ska till slakt och vilka djur som är redo att skickas ut på bete.
– Min man är sjätte generationen på gården och svärfar hade grisar, men när vi flyttade in var stallarna tomma och jag tjatade mig till att bara ha några få får. Det var 2012. Min man beslöt snart att skulle vi ändå ha djur, kunde vi lika gärna ha ett gäng. På den vägen är det…

theresehjalmarsson3Hon själv är uppväxt i stan och har inte lantbruksbakgrund. Men sin bakgrund till trots hade ingen kunnat förbereda sig på vad som komma skulle…
– Vi köpte betäckta tackor och första året drabbades vi av Schmallenbergvirus som gick som en löpeld just då. Det sprids bland annat av knott. Jag var höggravid och stod bara och grät när lammen kom ut sjuka och missbildade. Det var hemskt.

Sedan dess har det dock gått mycket bättre och gårdens små lamm är just nu ljuvliga att vara nära, berättar hon.
– De är fantastiska som bara minuter efter att de har kommit ut ruskar på sig och börjar kämpa sig upp på ostadiga ben. En stund senare skuttar de omkring.

Svårt välja favorit
När det gäller odling har hon för många favoriter för att kunna nämna en växt. Trots hennes uppväxt i trädgårdslandet dröjde det ända till förra året innan hon startade sin egen köksträdgård.

Efter SLU var hon en tid och utbildade sig i England, vilket många anser är en av världens ledande trädgårdsnationer.
– De lägger runt fem miljarder kronor på sina trädgårdar varje år och anses som världsledande. De har alla de största internationella mässorna och blomstershowerna. Ändå är de flesta förvånansvärt blygsamma och förstår inte riktigt sin storhet.

I år kommer hon att åka till Chelsea Flower Show – har vi tur kommer vi på Grannliv att kunna få se lite bilder därifrån. Therése lovar att rapportera…

Kommande veckor kan du läsa trädgårdsingenjören Therése Hjalmarssons gästinlägg här på Grannliv. Om du vill läsa mer av henne, besök hennes blogg T som i Trädgård.