Leif Mannerström – en riktig grillfantast

Leif Mannerström Granngården
Det finns ingenting bättre än att grilla. Det menar stjärnkocken Leif Mannerström som kommer att vara med i juryn när officiella Grill och BBQ VM, liksom nordiska och svenska mästerskapen i grillning, avgörs på Heden i Göteborg den 12–14 juni.

Deltagare från hela världen kommer till Sverige för att grilla i sex moment: kyckling, nötkött, fläsk, fisk, vegetariskt och dessert. En vinnare utses i varje delmoment liksom en totalvinnare.
– USA och Australien är riktigt starka grillnationer och där är man otroligt bra på barbecue. Det kommer att bli synnerligen intressant att följa tävlingen i år. Det är väldigt bra att alla lag jobbar med samma råvaror, då blir det lätt att urskilja vilka som faktiskt är bäst, säger Leif.

Leif Mannerström har länge haft en alldeles särskild kärlek till grillning. Grillen står för frihet och oändliga möjligheter. På hans restaurang Kometen på Avenyn står den alltid och glöder och hemma i trädgården är uteköket med träkolsgrill, gasolgrill och bärbar grill alltid redo för nystyckade köttdelar, hela fiskar, grönsaker och efterrätter.
– Man kan utan tvekan göra en trerätters meny på grillen, från förrätt till varmrätt och dessert. Det viktigaste är att köpa bra råvaror, man kan aldrig nå bra resultat om man inte köper fina råvaror och gör dina egna marinader. Låt heller inte köttet ligga och vila efter grillningen, då tycker jag att det tappar den grillade smaken. En härlig entrecote som blir så där frasig när man grillar den eller en hel kyckling som man klyver på mitten, marinerar och sedan slänger på grillen är verkligen livskvalitet för mig, säger Leif.

Under sommaren spenderar Leif många timmar vid uteköket men det händer också att den bärbara grillen får följa med ut i naturen.
– Att stå ute och jobba är det bästa som finns. Ibland händer det till och med att jag tar med en liten grillväska ut i skogen eller på sjön. Jag älskar verkligen att grilla.