En rejält sur surhöna

Det sjuder av liv i våra hönsgårdar runtom i landet och jag tycker det passar med ännu ett hönsinlägg. Jag förmodar att på många orter går hönsen redan ute på gårdsplanen, men här på Gårdsbacken har vi fortfarande allt för kalla nätter.

Än är det inte dags att släppa ut höns, tuppar och kycklingar i sommarhönsgården. De får kuttra inne i lagårn en tid ännu men jag kan tänka mig att de längtar ut i solen.

gardsbackensh6
Det finns inte mycket sötare än en liten nykläckt kyckling.

Våren är den tid när hönsen kommer igång på allvar med äggläggningen och en och annan höna lägger sig för att ruva på sina ägg. Vi har för tillfället ett par surhönor på Gårdsbacken… Det är nämligen så vi kallar dem, hönsen som får känslor för att lägga sig på sina ägg för att ruva fram kycklingar.

Namnet surhöna kommer med all sannolikhet från att de blir extremt sura och vaktar sina ägg. Sätter du fram en hand mot surhönan, där hon ligger på äggen, så kommer ett tjuvnyp som ett brev på posten.

gardsbackensh1

Det finns olika uttryck i landet för vad en ruvande höna kallas. På Öland ska man tydligen kunna säga att ”Hönsa är liggsjuk” och på Gotland ”Klucksjuk”. ”Surhöna”, som vi säger i Ångermanland, hörs även i Jämtland och Hälsingland. Även i Uppland säger man Surhöna. Att hönan skrockar eller ”Skrockhöna” kan du höra i Skåne och i Halland. En ”Surpulla” kan man hitta i Gästrikland. Känner du till andra uttryck för vad man kallar en höna som ruvar på ägg?

gardsbackensh5
På Granngården kan man köpa ”boägg” eller även kallade ”fuskägg” för att uppmuntra hönsen att lägga sig sur, vi som är gamla golfare testade att lägga in golfbollar, det fungerar också… 🙂

Vi märker snabbt när en höna blir sur, det är när hon ligger stadigt på sina ägg och knappt kliver upp, ens för att äta eller dricka. För några dagar sedan hade vi en vit- och gråspräcklig höna som låg sur. Hon hade lagt sig i ett av våra större reden och problemet med det, är att i det redet ryms två hönor, så om en höna lägger sig sur i just det redet så blir de ofta störda av andra höns som också vill lägga ägg i det redet.

Därför ville jag prova att flytta henne till en egen bur. Jag gjorde i ordning ett fint rede och ställde buren i nära anknytning till hönshuset, hon skulle ha sällskap av de andra, men skulle kunna ligga i lugn och ro och ruva på sina ägg. Sagt och gjort, jag hämtade tolv fina ägg, jag hade samlat ägg ett par dagar för att ha att lägga under våra surhönor. Dessa ägg la jag nu i redet jag hade ställt iordning och därefter så lyfte jag försiktigt över surhönan till buren.

gardsbackensh3
Jag samlade tolv fina ägg med starka äggskal för att lägga under min surhöna.

Jag trodde i min enfald att hon gladeligen skulle burra ihop sig över äggen och ligga där i lugn och ro. Hönan lät mig förstå att hon verkligen var sur, jättesur och jag kan lugnt påstå att jag inte längre stod högt i kurs hos henne. Jag lämnade henne ifred, tänkte att om hon fick lugn och ro så skulle hon upptäcka att det var rätt fint och ombonat i buren och att hon kunde trivas där.

Tänk så fel jag hade. Jag gav henne en, två och tre dagar… Hon var fortfarande jättearg på mig för att jag flyttat på henne, mot hennes vilja, och jag vekande och gav efter, klart hon skulle få komma tillbaka till de andra i flocken igen.

gardsbackensh4
Jag hade ställt iordning ett fint bur där jag tänkte att hönan skulle trivas… Pyttsan, hon lämnade äggen och ville tillbaka till de andra.

Efter detta var hon inte sur längre, hon hade inte minsta lust att lägga sig på några ägg, och trots att jag bara ville henne väl så blev det helt fel. Det är så med djur, de förstår inte alltid att man bara vill deras bästa.

Men, nu kommer en lite annorlunda twist på historien: ni kommer ihåg kycklingarna som Fame var kycklingvakt åt, de tjugotalet kycklingar som jag maskinkläckt för att kunna hyra ut åt folk som vill ha sommarhöns…

Min före detta surhöna har nu utsett sig själv som surrogatmamma till hela gänget kycklingar..!!! Jag kunde först inte tro mina ögon, men var tvungen att inse att så faktiskt var fallet. Hon pockar och lockar på de små och gör allt för att locka dem till sig. Hon lägger sig tillsammans med dem när de ska vila och hon visar dem maten, hon beter sig mot kycklingarna som om de är hennes egna.

gardsbackensh2
Min surhöna lämnade äggen och adopterade tjugo kycklingar istället…

Så vad bra det blev till sist, den supersura surhönan fick sina kycklingar, utan att behöva ligga och ruva i 21 dagar, och kycklingarna, de fick en hönsmamma.

Paula och Dan på Gårdsbacken utanför Örnsköldsvik gästbloggar på Grannliv regelbundet. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken!