Välj område

Hus & hem Paula W Lundberg

Lata dagar på isen

gardsbackenag14

Danne och Tim borrar hål i isen för att rigga upp angeldonen.

Jag är så glad och tacksam att få bo mitt i naturen, då är det så enkelt att packa ner picknickkorgen och lite fiskegrejer i skoterkälken och dra ner till sjön. På bara några minuter är vi på plats och kan rigga upp våra angeldon. Idag ska vi fiska gädda.

Vi har sällskap av min käre brorson Tim, 10 år, som under påsken hälsar på oss på gården ett par dagar. Vi har lovat honom fiske, skoteråkning och korvgrillning och det ska han få.

gardsbackenag11

Här borrar Danne, Tim hjälper till att ta undan isen och snön ur hålet.

När vi kommit på plats nere vid Oxnäset så börjar vi med att borra några hål i isen, vi är ivriga att komma igång med fisket och få ner några krokar i vattnet. Danne borrar och Tim hjälper honom att rensa rent i hålen från is. Tim bygger också upp en liten hög av snö där vi kan fästa angeldonet så att det står stadigt.

gardsbackenag13

Här har Tim gjort fint runt hålet och Danne har förberett angeldonet.

Vi har sparat några små abborrar och mörtar från i somras när vi fiskade med mjärden. Fiskarna ser naturtrogna ut när vi har fäst dem vid kroken och vi sänker ner linan med småfiskagnet. Vi spottar på kroken tre gånger, det ska visst föra fiskelycka med sig enligt någon gammal sägen.

gardsbackenag10

Danne låter agnet sjunka till botten och vevar därefter upp linan. Han använder sig av lite fingertoppskänsla och låter den stanna vid ett hyfsat djup. Slutligen vevar han upp överskottet av linan och fäster den vi angeldonet, han laddar angeldonet med en knallpulverkork.  Då hör vi hör om någon firre tar agnet.

gardsbackenag12

Så här står angeldonet färdigt och vi väntar på att det ska smälla upp.

Detta är ett spännande variant av fiske tycker vi, egentligen behöver man inte rigga med knallkork, det kan var nog så spännande att hela tiden måste hålla koll om på om man får napp. Om en gädda tar betet så dras linan ut och släpper från själva angeldonet, en stålremsa med en plastkork ställer sig då rakt upp och man ser att man har napp och får då springa för allt man är värd för att ta tag i linan och rycka fast fisken.

Vi fiskade i dagarna två, Danne och jag brukar säga att vi lämnar gäddgaranti, att chansen att få gädda genom att fiska nere vid Oxnäset är etthundraprocentigt säkert, men efter första dagens fiske hade vi inte ens fått ett blåsnapp, dvs att linan blåser av angeldonet och lurar en att tro att man har gädda på kroken…

gardsbackenag9

gardsbackenag5

Varma mackor tillagade i toastjärn över öppen eld blir mycket goda.

Men det är inte fångsten som är huvudsaken vid jakten/fisket, själva naturupplevelsen är nog så njutbar och för att inte tala om allt gott och blandat som vi förtärde under dagarna vid grillen. När vi sitter på Oxnäset så har vi bra uppsikt över isen och angeldonen, man kan passa på att smörja kråset rejält…

gardsbackenag6

Gimmie och Lime tigger macka av Tim.

gardsbackenag2

Tim har snällt delat med sig av lite godsaker till hundarna, detta har Gimmie lärt sig snabbt.

Gott på fisketuren

Ostlimpmackor doppade i Oboy

Istället för att äta frukost traditionsenligt i köket, innan vi beger oss ut, så packar vi med oss ostlimpmackor och en termos varm choklad som vi äter ute sedan vi gjort upp en värmande eld där nere vid sjön.

Varma mackor i järn

Med ett smörgåsjärn som vi värmer över elden, lägger vi på lite flytande Milda innan var sin toastskiva läggs på var sida på järnet. Jag har förberett en röra av riven skinka, tärnade tomater, hackad röd lök, riven god ost och crème fraiche, avslutningsvis kryddat med salt och peppar. Detta är ett bra alternativ till grillade hamburgare och grillad korv.

Choklad i bananer i folie;

Jag snittar en skåra i en mogen banan, därefter trycker jag ner några chokladbitar mjölkchoklad i bananen. Jag slår noggrant in den sedan i folie så att inte chokladen rinner ut när den börjar smälta i glöden av elden.

gardsbackenag7

Man blir hungrig av att fiska och Tim äter gärna en varm macka.

gardsbackenag4

Här har vi precis lagt in bananer i folie i glöden.

gardsbackenag3

Choklad i banan är en god efterrätt som är enkel att göra utomhus.

Så det gjorde inte så mycket, den där första dagen att vi inte fick någon fisk, vi hade en schysst dag ute i friska luften trots det. Andra dagens fiske började inte så mycket bättre, inte en antydan till napp och vi konstaterade att gäddan förmodligen inte alls var på hugget. Vår gäddgaranti kändes hotad… Tills en av knallkorkarna till angeldonen small till. Vi la benen på ryggen och sprang det fortaste vi kunde, jag tog tag i linan och kände omedelbart att vi hade något på kroken.

Jag drog för allt jag var värd och helt plötsligt tog det tvärstopp, det skulle visa sig att gäddan ställde sig på tvären under borrhålet och fastnade med underkäken i hålet. När jag försökte dra upp den så var linan helt stum, Tim hjälpte mig att hålla linan sträckt. Vi såg gapet på gäddan i hålet, den såg stor ut. Vi var lite rådlösa ett tag men så kom vi på att Danne skulle ta skotern upp till gården och hämta en fiskekrok som man krokar fast gäddan med.

Tim och jag stod hela tiden och höll linan helt spänd, vi var tvungna att vara lite försiktiga för att inte dra av linan, vi ville ju inte gå miste om vår fångst. Så kom Danne till vår räddning och lyckades kroka fast gäddan med huggkroken och på så sätt lirka upp den genom hålet. Det var en ganska stor gädda, den vägde nästan fyra kilo.

gardsbackenag1

Tim håller stolt upp och visar dagens fångst!

Det är mycket kött på en gädda och det blev ett bra tillskott till våra höns och kycklingar. Tyvärr är vi lite för orutinerade på att filea gädda annars har jag gärna sett att tillaga den till oss själva som middag, men det är ganska mycket ben i en gädda och de har hönsen inga problem att hantera. Vi brukar rensa gäddan och därefter koka den som den är, när vi kokat den så köttet är färdigt  lägger vi den på ett fat och serverar dem i hönsgården, vilka ser den som ett mycket angenämt kosttillskott.

Och vår gäddgaranti, den står sig…

Paula och Dan på Gårdsbacken utanför Örnsköldsvik gästbloggar på Grannliv regelbundet. Vill du läsa fler av deras gästblogginlägg sedan tidigare, klicka här, eller besök Paula och Dans egen blogg Gårdsbacken!


Vill du också läsa?