Årets potatissorter är här – så väljer du!

I dessa dagar är det många av oss som planerar årets potatisodling i trädgården. Vilken sort ska jag välja? När är det läge att börja förgro? Hur lyckas jag? Grannliv bjuder på några tips!

Sveriges största potatis vägde hela 1,62 kilo. En sån bjässe är ju roligt att få upp, men det kanske de flesta längtar efter ännu mer är den där första egna färskpotatisen som rykande ur grytan äts med sitt tunna skal rakt av ihop med bara lite salt och smör…

Många har ju salt i kokvattnet för smakens skull, men inte många vet att det även har en fördel ur kostsynpunkt. Utan salt i vattnet lär potatisens mineralsalter lakas ut i vattnet och potatisen blir inte lika nyttig. (Vi äter dock generellt sett för mycket salt, vilket du kan väga in i ekvationen).

En annan tumregel är: vill du ha fastare potatis – ta bort blasten efter blomning. Vill du ha mjöligare potatis? Låt blasten sitta kvar längre.

Vilken sort ska jag välja?
Först och främst: har du inget eget utsäde utan tänker köpa, se till att det är stadsplomberat. Det betyder att utsädet är kontrollerat och är fritt från de vanliga sjukdomarna som kan finnas på potatis och som annars riskerar förstöra din skörd.

valjpotatissort

”Mycket tidiga” sorter har snabbast utveckling och kan skördas ungefär tio dagar tidigare än tidiga sorter. De populäraste sorterna, sett till försäljning, är de tidiga Minerva och Rocket. Gamla sorter som fortfarande är populära är Early Puritan, Maris Bard och King Edward. I Mälardalen odlas mycket Pentland Javelin och Maria. Längre norrut är  den klassiska delikatessen mandelpotatis fortfarande stor.

På senare år har det kommit flera nya motståndskraftiga sorter som passar bra till fritidsodling, exempelvis Swift, Princess, Amandine, Cherie, Pentland Javelin och Asterix. Alla har större motståndskraft mot sjukdomar än vad gamla sorter har, exempelvis mot potatisnematod.

En nyhet i år är den ekologiska franska potatisen Charlotte som är en gul, fast och tidig sort.

Granngårdens sorter 2015

Mycket tidiga (skördas juni–augusti):
Maris Bard, Minerva, Rocket, Swift och Timo.

Tidiga (skördas juni–augusti):
Amandine, Cherie, Princess, Early Puritan, Maestro, Maria, Pentlandjavelin och Penelope.

Sena (skördas augusti–oktober):
Asterix, Bintje, King Edvard och Mandelpotatis.

Lär mer här om de olika sorterna sättpotatis!

 

Hur odlar jag?
När jordtemperaturen håller cirka 8 grader och du har bearbetat jorden ordentligt (ner till minst 15 cm djup) är det dags att sätta potatisen. Innan dess är det dock bra om du har förgrott den. Lägg potatisen 3–4 veckor innan plantering, förslagsvis var för sig i en äggkartong, i ett ljust rumstempererat (15-20°C) och frostfritt utrymme. Det går också bra med tidningspapper eller på fuktig jord, vilket gör att du får rötter och ännu tidigare skörd.

Nelson Garden har särskilda pappkartonger med botten som går att riva av inför utsättningen av potatisplantorna. Om du väljer att dra upp plantor, var noga så att du inte råkar ut för järnnätterna i början av juni då det kan bli frost i stora delar av landet. Se till att täcka över odlingen med odlingsväv, det brukar räcka.


Förbättra jorden

För hobbyodlaren är det svårt, men man vill egentligen inte odla potatis på samma ställe år efter år eftersom det ökar risken för sjukdomar och angrepp. Innan utsättningen av potatisarna kan du behöva jordförbättra lerjord med barkmull, kompost och sand.

Grundgödsla sedan med exempelvis Granngården Grönsaksgödsel eller Granngården Trädgårdsgödsel Växt effekt. Bearbeta jorden väl till 15–20 cm djup och gör hål för sättpotatisen.

Groddarna uppåt!
Tänk på att groddarna ska vara uppåt. Sätt potatisarna 5–8 cm djupt, 20–35 cm ifrån varandra i rader 50–70 cm ifrån varandra. Vattna ofta i början och rensa bort ogräs efter hand. När potatisen är 10–15 cm hög är det dags att kupa så att du inte riskerar att få gröna knölar! Normalt tar det tre månader från sättning till skörd. Om du vill lagra potatisen i jorden, klipp av blasten. Givetvis går det också bra att odla i pallkrage, i hink eller särskilda potatissäckar.

Nedan får du tips på hur du gör i vår minifilm!